Nakladnici vode profesore na "stručne skupove"

Nakladnici nude učiteljima i profesorima brojne aranžmane ne bi li ih pridobili da odaberu njihove udžbenike (V. KARUZA)
Nakladnici nude učiteljima i profesorima brojne aranžmane ne bi li ih pridobili da odaberu njihove udžbenike (V. KARUZA)

U jeku sezone odabira novih udžbenika za školsku godinu 2014/2015., učitelji i profesori bombardirani su pozivima nakladničkih kuća na stručna usavršavanja i skupove u zemlji i inozemstvu, koji više nalikuju komercijalnim turističkim aranžmanima nego nastavničkoj edukaciji.

Učitelje predmetne nastave izdavačka kuća Školska knjiga tako u subotu vodi u Klagenfurt, u obilazak Minimundusa, poznatog austrijskog turističkog odredišta gdje se može razgledati 170 minijaturnih građevina iz pedesetak država svijeta. Izlet je najavljen kao stručni skup "Građanski odgoj i put oko svijeta u 80 dana", a osim obilaska Minimundusa nastavnici će poslušati predavanje o građanskom odgoju u europskom i svjetskom kontekstu.

- Putovanjem oko svijeta u 80 minuta cijeli će svijet postati učionica u kojoj ćemo upoznati suvremene načine poučavanja te otkriti što sve može biti poticaj za učenje i stvaranje, obrazlaže se posjet Minimundusu u pozivu na stručni skup u organizaciji te nakladničke kuće, koja učitelje u subotu vodi i u Pečuh.

Slične aranžmane nude i drugi nakladnici pa tako Profil, primjerice, istoga dana učitelje fizike, kemije, biologije i matematike iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije poziva na obilazak Hiše eksperimentov u Ljubljani, u sklopu jednodnevne "edukativne ekskurzije".

Ovakvim izletima nakladnici su svoje promidžbene aktivnosti uspjeli vješto "ugurati" u Antikorupcijski sporazum, koji je darivanje nastavnika besplatnim edukativnim seminarima ograničio na najviše jedan dan, a plaćene obroke, ulaznice i druge troškove ili promotivni materijal na maksimalnih 100 kuna po nastavniku. Nakladnici su, po sporazumu, o takvim skupovima dužni tjedan dana ranije obavijestiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, što su redom i učinili.

Iako se naizgled nisu ogriješili o potpisani sporazum, iz MZOS-a najavljuju da će tražiti očitovanje Etičkog povjerenstva o ovakvoj praksi nakladničkih kuća.

- Izdavačka kuća Školska knjiga dostavila nam je obavijest o edukativnom seminaru koji uključuje posjet Minimundusu u Klagenfurtu. O edukativnim skupovima u trajanju od jednoga dana u zemlji i inozemstvu Ministarstvo je izvijestio i Profil International. Nitko od nakladnika pritom nije naveo tko snosi troškove puta i u kojem iznosu, kažu u MZOS-u. Za ilustraciju, cijena jednodnevnog izleta u austrijski Minimundus u aranžmanima turističkih agencija kreće se oko 200 kuna, ne računajući ulaznicu koja za grupni posjet iznosi 11,50 eura po osobi.

U MZOS-u podsjećaju da su seminari za promociju udžbenika i edukativni seminari koji ne traju dulje od jednoga dana, uz obvezu prijavljivanja njihovog održavanja te zabranu isplata dnevnica i troškova noćenja, predviđeni Antikorupcijskim sporazumom. "Međutim, mogući plaćeni obroci, ulaznice za posjet različitim znamenitostima, kao i dijeljenje bilo kojeg promotivnog materijala čija vrijednost prelazi iznos od 100 kuna značilo bi kršenje sporazuma koji je Ministarstvo s nakladnicima potpisalo u dobroj vjeri", poručuju iz MZOS-a. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter