Nakladnici: otkazi i skuplji udžbenici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema novom Zakonu o udžbenicima ciji je tekst napokon dovršen u Ministarstvu obrazovanja, u školama ce ubuduce vrijediti princip jedna škola - jedan udžbenik, i to na najmanje cetiri godine. Nakon što stupi na snagu, školske bi torbe trebale biti lakše, cijene knjiga niže, a nasljedivanje udžbenika daleko jednostavnije nego danas.

Nakladnici zbog ovakvog prijedloga zakona dižu pobunu jer, tvrde, sabotira tržišno natjecanje, potice novo poskupljenje knjiga, i traže od ministra Fuchsa da zakon ne donosi naprecac. Zajednica nakladnika i knjižara pozvala je u utorak Ministarstvo na dijalog u izradi zakona koji ce, tvrde, utjecati na novo povecanje troškova i cijena školskih knjiga.

- Zakon o udžbenicima samo u mandatu sadašnje Vlade mijenjan je cetiri puta, a svaka od tih promjena uvjetovala je povecanje troškova i cijena udžbenika - porucuju nakladnici, koji tvrde da ce donošenje zakona uzrokovati uništenje dijela vec otisnutih udžbenika što ce povecati ukupne troškove.

Vec sad im je na skladištu ostalo 50 posto knjiga i u teškim su financijskim problemima, tvrde u Zajednici, najavljujuci otkaze dijelu od ukupno 3.000 djelatnika i 15.000 vanjskih suradnika ako se ovakav zakon donese.

Nastavnici ce i dalje davati svoj sud o udžbenicima i njihovoj kvaliteti i primjenjivosti u nastavi, ali ce se odluka o konacnom odabiru donositi na razini škole. Javni natjecaj koji ce se raspisivati za udžbenike morao bi, smatraju u Ministarstvu, sniziti njihovu cijenu.

U katalog udžbenika uci ce po dva udžbenika za predmet, i to s najnižom ponudenom cijenom, a škole ce se izmedu njih odlucivati. Cijena udžbenika u prodaji morat ce biti identicna onoj u katalogu, a nece se smjeti mijenjati pune cetiri godine, odnosno moci ce rasti samo za stopu inflacije. Hoce li se javni natjecaj raspisivati svake ili svake cetiri godine, tek ce se vidjeti.


Podijeli: Facebook Twiter