Nakladnici nude lažne digitalne udžbenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utrci za udžbenike koji će od jeseni ući u školske klupe ne biraju se sredstva, a u posljednjem tjednu u kojem se nastavnici odlučuju između odobrenih udžbenika Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta moralo se umiješati i prekinuti nakladničke smicalice u borbi za posao težak više od 300 milijuna kuna.

U reklamiranju svojih udžbenika, nakladnici su se, naime, odlučili posegnuti za prednostima moderne tehnologije, pa su kao glavni adut u prilog svojim udžbenicima izvukli - digitalne udžbenike.

Školska knjiga je tako škole i nastavnike izvijestila da će jedino učenici koji budu radili po njihovim udžbenicima dobiti i digitalne udžbenike, jer su oni, kako se reklamiraju, jedini izdavač koji ima odobrenje MZOS-a za korištenje digitalnih udžbenika u školama.

Svog glavnog konkurenta, Profil, prozvali su kao nakladničku kuću koja reklamira nepostojeće digitalne udžbenike, jer je s njima navodno zakasnila. Jedino će učenici koji uče iz naslova Školske knjige imati digitalne udžbenike naredne četiri  godine, a ostali će imati samo tiskane knjige te "duge četiri godine ostaju uskraćeni za bogate video i zvučne materijale te mnoštvo alata za lakše savladavanje gradiva", poručili su nastavnicima iz Školske knjige.

Ovakav je reklamni potez naljutio konkurenciju, gdje tvrde da Školska knjiga nije jedini nakladnik s digitalnim udžbenicima te da je ionako riječ o multimedijskim dodacima uz udžbenik za koje ne treba posebno odobrenje.

- Imamo spremne digitalne inačice svih odobrenih udžbenika za sve predmete i razrede osnovne škole koje će učenici dobiti besplatno uz tiskane udžbenike ili će ih moći kupiti po cijeni 30 posto nižoj od tiskanih izdanja i koristiti na bilo kojem računalu ili tabletu. Informacije koje konkurencija širi su netočne, poručuje Mirta Ambruš Maršić, voditeljica odjela digitalnog izdavaštva Profila.

Sukob su presjekli iz MZOS-a, upozoravajući nakladničke kuće da "prestanu dezinformirati učitelje i nastavnike", jer je MZOS odobrilo samo osam naslova digitalnih udžbenika iz informatike i njemačkog jezika za srednje škole. Dopis istog sadržaja poslali su i u sve škole. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter