Nakladnici dnevnih listova stupili u kartel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je da je utvrdila da se devet hrvatskih nakladnika informativnih dnevnika ogriješilo o zakon i sklopilo zabranjeni sporazum, odnosno stupilo u kartel i dogovaralo prodajne cijene svojih izdanja.

Medu navedenim izdavacima AZTN je naveo Europapress holding, Vecernji list, Novi list, Slobodnu Dalmaciju, Glas Istre, Glas Slavonije, Vjesnik nakladu te RTD i Datapress, danas u stecaju. Ovaj su zakljucak u agenciji donijeli na posljednjoj sjednici ocijenivši da je istragom neosporno utvrdeno da su se izdavaci izricito dogovarali o podizanju cijena svojih dnevnih listova.

Radi se o prošlom poskupljenju dnevnih novina, kada je njihova cijena povecana za jednu kunu. Time su, tvrde u AZTN-u, svi izdavaci prekršili Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja i zabranjenim se sporazumom ogriješili o pravila ogranicavanja tržišnog natjecanja.

Postupak ocjene pokrenut je još 2008., neposredno nakon što su svi nakladnici istovremeno povecali cijenu novina. S obzirom na to da je do dogovorenog poskupljenja došlo neovisno o prihodima i troškovima pojedinih izdavaca, u agenciji smatraju da se radi o teškoj povredi zakona.

Provedena je i ekonomska analiza poslovanja grešnih nakladnickih kuca, kojom su nedvojbeno utvrdili da postoje znacajne razlike u troškovima i izvorima prihoda svakog od nakladnika te shodno tome smatraju da nije postojalo ekonomsko opravdanje za istovremeno poskupljenje novina, cime je narušeno tržišno natjecanje i nanesena izravna šteta potrošacima. Na koncu je ocijenjeno i da se radi o sklapanju sporazuma kojem je namjera ostvarivanje nezaslužene dobit.

"Kartel u takvim uvjetima prakticno djeluje kao kolektivni monopol koji krajnjim potrošacima onemogucava cjenovni izbor. Istovremeno, takvim se dogovorom uklanjaju tržišni mehanizmi koji bi inace prisiljavali nakladnike na troškovno efikasnije poslovanje, na stvaranje kvalitetnijih i cjenovno prihvatljivijih proizvoda.

Dogovorom o istoj cijeni sudionici kartela ukidaju medusobno tržišno natjecanje i djeluju protiv javnog interesa, temeljnih nacela tržišnog gospodarstva i protiv interesa potrošaca. Štoviše, ovakav dogovor donosi neopravdanu dobit onim nakladnicima ciji su troškovi ispod troškova najneefikasnijeg medu njima", priopcili su iz agencije napominjuci da hrvatski citatelji moraju imati pravu mogucnost izbora.


Podijeli: Facebook Twiter