Nakladnici atraktivnim naslovima prkose krizi

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Hrvatski nakladnici u ovoj književnoj sezoni nastavljaju prkositi krizi u džepovima domaće čitalačke publike, najavljujući bogatu izdavačku produkciju u Mjesecu knjige i uoči međunarodnog sajma knjiga Interliber, koji će se održati od 12. do 17. studenoga na Zagrebačkom Velesajmu.

Nakladnici s kojima smo razgovarali - Fraktura, VBZ, Naklada Ljevak i Lumen izdavaštvo - za ovu jesen najavljuju niz zanimljivih domaćih i inozemnih naslova - nove romane, među ostalima, Miljenka Jergovića, Ivane Simić Bodrožić, Rujane Jeger i Ludviga Bauera, bogatu ponudu prijevodne literature, te dobru mješavinu publicistike, beletristike i literature za mlade.

U dobu obilježenom višegodišnjom financijskom krizom, u kojemu se pad kupovne moći potrošača osjeća na prometu u maloprodaji svih gospodarskih grana, izdavaštvo je posljednjih godina podnijelo možda najveći teret gubitka kupaca, ističu nakladnici. No, dobra se knjiga i dalje kupuje, a hrvatski nakladnici pronalaze načine kako prodajom komercijalnih naslova nadoknaditi manju prodaju ili gubitke na naslovima za koje unaprijed znaju da neće imati veliku prođu kod domaće publike, ali ne žele od njih odustati jer je riječ o dobroj i kvalitetnoj literaturi.

Ministarstvo kulture u ovoj je godini za izdavaštvo izdvojilo ukupno 6,782 milijuna kuna za 585 programa, uključivo i autorska izdanja i prijevode. Za otkup knjiga 107 izdavača dobilo je dodatnih 2,652 milijuna kuna za 317 naslova.

Osim od ministarstva, izdavači dio sredstava dobivaju i od gradova, te drugih institucija. Ipak, u nastojanju da dodatno učvrste položaj knjige kao i svoje margine dobiti, posljednjih smo godina svjedoci eksplozije književnih tribina, promocija knjiga, književnih festivala i drugih 'evenata' kojima nakladnici nastoje približiti knjigu čitatelju.

Novi Festival svjetske književnosti u organizaciji Frakture, Ljevakova Europea u Dvorištu, tribine, gostovanja domaćih i inozemnih književnih imena te druženja koja organiziraju VBZ i Lumen izdavaštvo samo su neki od njih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter