Nakit od plastičnih boca i novinskog papira

Kreativne sestre Mirella Tamburini Majerić i Maria Tamburini
Kreativne sestre Mirella Tamburini Majerić i Maria Tamburini

Nakit od plastičnih boca i novinskog papira toliko je prirodan i naoko običan da i ne zaziva pažnju, ali ono što stvaraju sestre Mirella i Maria, vrijedno je pažnje, kupovine i kićenja.

Dakle, složit će se moje obje sugovornice, bivše profesorice engleskog jezika i biologije, a danas itekako zaposlene umirovljenice - sve je počelo iz zabave. Il' još dublje u povijest - od none i mame, koje su sestre Tamburini, od malih nogu učile šivati, plesti, kukičati i vesti.

- U samom startu, još kao sasvim malim djevojčicama modeli su nam bile lutke, koje smo voljele oblačiti i uređivati po svome. Potom, i s vremenom, svaka se specijalizirala za određeni ručni rad, pa je Maria više bila ta koja je slobodno vrijeme koristila za vez, pletenje i štrikanje, dok je mene više privlačilo slikarstvo, odnosno prazna platna i boje, kaže Mirella Tamburini Majerić, dodavši da su nakit, u onom kreativnom i "hand made" smislu "otkrile" u mirovini i na Internetu. Obje ih je, i bez obzira na prijašnje stvaralačke afinitete, nov i originalni način izrade nakita što su ga otkrile, oduševio.

- Pa, naravno da nakit od plastičnih boca ili papira nije naš izum, no poanta je u tome da smo kopirajući druge uspjele izraditi svoj potpis, kaže Mirella, dodajući da izrada takvog nakita prvenstveno iziskuje vrijeme i trud. I to oboje u velikim količinama. Potom, dakako, pitanje je sklada boja i oblika, ljepote dizajna…

- Za razliku od papirnatih perlica, koje dobivamo lijepljenjem papira, napornija je, teža i kompliciranija izrada oblika - cvijeća, krugova, zvijezda, trokuta od plastičnih boca čiji se krajevi moraju paliti, a sredine bušiti. To, vjerujte iziskuje i fizički napor, nakon kojeg smo doslovce izmoždene, otkrivaju nam sestre Mirella i Maria, dodajući da su našle i način za opuštanje - rezanje T-shirt majica.

- Majice, koje su kratke, male, uske,  preširoke, van forme i oblika pa čak i boja koje nam se više ne sviđaju škarama režemo na uske trake, od kojih potom pravimo višeredne lance ili pletenice, te ugradnjom kopči ili nekog drugog ukrasnog detalja pretvaramo u ogrlice, kažu darovite sestre Mirella Tamburini Majerić i Maria Tamburini. (N. ORLOVIĆ RADIĆ; snimio S. PETRUZ)

 


Podijeli: Facebook Twiter