Nakit od 7 milijuna eura pronaden nakon 5 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakit vrijedan sedam milijuna eura, koji pripada supruzi bivšeg americkog veleposlanika u Nizozemskoj, a smatrao se ukradenim, pronaden je u ormaru jedne od hotelskih zaposlenica koja je mislila da je rijec o bižuteriji te je vrecicu onamo spremila i na nju zaboravila, rekao je za France Presse glasnogovornik policije u Den Haagu Wim Hoonhout, istaknuvši da nakit nije bio ukraden, kako se vjerovalo.

Supruga americkog veleposlanika prijavila je nestanak nakita još 2006., ustanovivši da ga nema na dan kad ga je željela nositi, tijekom primanja priredenog u rezidenciji u Den Haagu.

Zaboravila je da je nakit, spremljen u vrecici od baršuna, slucajnno ostavila u apartmanu jednog haaškog hotela u kojem je s obitelji boravila dok se njihova kuca u Den Haagu renovirala.

Medu nakitom su par vrijednih naušnica, dva prstena i dvije ogrlice, od kojih jedna ima ružicasti dijamant od pet karata vrijedan cetiri milijuna eura. Pronašla ga je sobarica te ga predala domacici hotela, koja je nakit spremila, u skladu s hotelskim pravilima.

S obzirom na to da nitko nakit nije tražio, a zaposlenici nisu uspjeli doci u kontakt s vlasnicom nakita, vrecica je spremljena i zaboravljena. Hotelski zaposlenici bili su uvjereni da je rijec o bižuteriji.

Jednog dana radnica je pospremala svoj ormaric za odjecu te pronašla i baršunastu vrecicu s nakitom. Odnijela ga je na procjenu draguljaru koji joj je kazao njegovu pravu vrijednost.

U listopadu 2011. zaposlenica hotela nakit je odnijela na policiju, shvativši da se radi o nakitu veleposlanikove supruge, koja se u meduvremenu vratila u SAD.

U skladu s nizozemskim zakonom, zaposlenica hotela ima pravo na 10 posto vrijednosti od pronadenog nakita, izvijestila je policija.


Podijeli: Facebook Twiter