Najzelenije europske prijestolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako odmor poželite provesti u jednoj od europskih prijestolnica, danas cete u obzir morati uzeti i jedan novi, sve cešci kriterij – ekološko stanje grada koji želite posjetiti.

Europska komisija uvela je nagradu European Green Capital Award kojom nastoji motivirati europske prijestolnice da se brinu o svojim ekološkim i ekoturistickim karakteristikama i ponudama.

Od 35 glavnih gradova izdvajamo osam najuvjerljivijih i najsvjesnijih svoje ekološke komponente, a to su: Amsterdam, Bristol, Kopenhagen, Friburg, Hamburg, Münster, Oslo i Stockholm.

Duo koji svakako ima primat u carstvu zelenih oaza cine Stockholm i Amsterdam. Okružen prirodnim prostranstvima, Stockholm nikad nije zaboravio na njihovu važnost. Zelena srca grada Djurglrden i Ekoparken, prvi nacionalni urbani park na svijetu sa svojih 30 km livada i šuma, daju mu nevjerojatnu ekološku vrijednost. Ne smijemo izostaviti ni Amsterdam poznat diljem svijeta po biciklistickim stazama, u cijem središtu nema automobilskog prometa.

Navedene prijestolnice nalaze se u samom vrhu ekološki prijateljskih gradova, a uz to nude dobru zabavu, brojne znamenitosti i razne zanimljivosti.I upravo bi zbog toga mogle biti vaše sljedece odredište.


Podijeli: Facebook Twiter