Najviše zahtjeva za proširenje građevinskog područja

Javna rasprava traje do 1. travnja
Javna rasprava traje do 1. travnja

Javno izlaganje prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana uređenja grada Buzeta izazvalo je neočekivano velik odaziv Buzećana te je iz gradske vijećnice prebačeno u veliku dvoranu Narodnog doma. Najveći interes iskazan je za proširenje građevinskog područja, konačno od tristotinjak zahtjeva koliko ih je već pristiglo za izmjenu ili uvrštenje u plan većina se odnosi na proširenje građevinskog područja naselja za gradnju stambenih objekata, a od toga je 21 zahtjev za planiranje zona turističke namjene.

Preraspodjela kvadrata

Kako su pojasnili Anica Milković Grbac iz resornog gradskog odjela te Ane Senjanović, predstavnik izrađivača plana Geoprojekta iz Opatije, građevinska područja naselja su revidirana unutar važeće ukupne površine, jer zbog demografskih kriterija propisanih županijskim prostornim planom nije moguće povećanje ukupne površine građevinskog područja naselja. Uz to, 18 od 70 naselja nemaju zakonske mogućnosti širenja jer su pretežno neizgrađena. Građevinska područja mijenjaju se stoga preraspodjelom unutar naselja, odnosno među naseljima.

Izdvojeno građevinsko područje izvan naselja gospodarske namjene Ročko Polje 2 ukida se jer procijenjeno je da njegovo uređenje ne bi imalo ekonomskog opravdanja zbog nedostatnog interesa gospodarstvenika za time. Umjesto njega raspoloživa površina građevinskog područja iskorištava se za proširenje većim dijelom izgrađenih gospodarskih zona Irsa, Mala Huba 1 i Praščari - Sv. Ivan. Ukidaju se i područja poslovne, komunalno-servisne namjene Golače i Pod Roč jer će sanirano i rekonstruirano odlagalište otpada Griža unutar županijskog sustava gospodarenja otpadom zadovoljiti sve takve potrebe.

Predloženo je manje građevinsko područje poslovne namjene Čukarija za projekt zvjezdarnice. Izdvojena građevinska područja ugostiteljsko-turističke namjene - turistički punktovi Kotli, Škuljari, Usoji i Zonti ukidaju se kao neperspektivni zbog složene vlasničke slike, ponegdje i lošeg položaja i nerealiziranosti u posljednjih deset godina, a planiraju se novi turistički punktovi Komušćica, Markežija, Pod Hribac, Rebri, Rujavac i Urihi, temeljem iskazanih interesa potencijalnih investitora.

Bilo je upita može li se odrediti površina turističke namjene u okolici Huma, kao i kod Črnice. U raspravi su se mogle čuti i primjedbe o formulaciji odredbi vezanih uz uvjetno omogućavanje djelatnosti gospodarenja otpadom u poduzetničkim zonama. Bilo je pitanja da je Grad uz izmjenu prostorno-planske dokumentacije obvezan provesti procedure u vezi zaštite okoliša.

Kompostana i kamenolom

Damir Kajin mišljenja je da bi se Istarska županija morala više podrediti interesima građana. Zanimalo ga je i zašto se kompostana nije izbacila iz Male Hube te ima li firma Adria Eta mogućnost njene gradnje s obzirom da posjeduje građevinsku dozvolu ili možda Grad očekuje tužbe za naknadu štete u višemilijunskim iznosima ako dođe do izbacivanja te lokacije iz prostornog plana. Jadranka Vivoda upitala je do kada će trajati eksploatacija kamenoloma u Svetom Ivanu, uz opasku da je krajnje vrijeme da se kamenolom zatvori.

Prijedlozi i primjedbe zaprimaju se do 1. travnja, a prostorno-planska dokumentacija izložena je u gradskoj upravi, na web stranicama Grada i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter