Najviše volim svirati romanse i šansone

Srećko Savretić u MMC-u Luka (D. ŠTIFANIĆ)
Srećko Savretić u MMC-u Luka (D. ŠTIFANIĆ)

Na Glazbenim susretima koje u pulskom Multimedijalnom centru Luka organizira Hrvatska glazbena unija preksinoć je nastupio svestrani mladi pulski glazbenik Srećko Savretić. Neki ga znaju kao pratećeg violinista zborova organiziranih u sklopu udruga Slovenaca, Talijana i Makedonaca, a drugi ga poznaju i kao pjevača u zboru KUD-a "Matko Brajša Rašan" i klapi Brnistra s kojom je zapjevao i preksinoć, a pjevao je u i mješovitoj vokalnoj skupini Nešpula. Ipak, Savretić je prije svega violinist pa je veći dio preksinoćnog programa bio posvećen obradama nekih više ili manje poznatih skladbi a najveći pljesak zaradio je za izrazito melankolične "Jesen stiže dunjo moja" i "A Ven Cigany".

Violina u svim kombinacijama

Kako je objasnio Nataši Petrić Tashi, koja ga je predstavila publici, prvo je počeo studirati violinu. Studij je prekinuo, ali se vratio violini na nagovor cure. U Puli je svirao u salonskom i simfonijskom orkestru dok su postojali, ali kaže, može svirati u bilo kojoj kombinaciji.

- Najviše volim svirati romanse i šansone. Ali volim svirati bilo koju vrstu muzike, kazao je Savretić. Osim kao violinist predstavio se i kao pjevač, prvo u solo izdanju uz pratnju Džonija Radešića na matrici izvevši klasike "Love me tender" Elvisa Presleyja i "My way" Franka Sinatre. Nakon toga ugurao se među prijatelje iz klape Brnistra koju inače vodi Tatjana Merkl te su publiku počastili s "Da bi udrile sve fortune" i "Dobra večer uzorita".

- Pokušavam shvatiti kako ljudi funkcioniraju, kako ih muzika motivira, kazao je Savretić objasnivši da uvijek kaže ljudima s kojima nastupa na pozornici da se nasmiju jer to pozitivno djeluje i na publiku.

Priprema autorske pjesme i spot

Imao je preksinoć još jednu gošću, sjajnu mladu pulsku plesačicu Ivanu Bogdanović koja se predstavila irskim plesom na skladbu "Cry of the Celts". Za njen je nastup Savretić pripremio teren odsviravši irsku narodnu pjesmu "You raise me up".

Iako se jučer predstavio kroz tuđi materijal, najavio je da će za mjesec dana predstaviti svoju prvu autorsku pjesmu, možda i prateći spot. (M. RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter