Najviše ulovio i pustio rovinjsko-zagrebački trojac Kate

Vlado Ivančić, Saša Rakar, Alen Nairetto (A. DAGOSTIN)
Vlado Ivančić, Saša Rakar, Alen Nairetto (A. DAGOSTIN)

Hrvatska rovinjsko-zagrebačka ribolovna posada "Kate" odnijela je pobjedu na prvom međunarodnom natjecanju u lovu na veliku ribu u Istri, Offshore World Challenge-Poreč, održanom proteklog tjedna u porečkom akvatoriju. Trojac kojeg čine mladi Vlado Ivančić i Alen Nairetto iz Rovinja, a predvodi iskusni Saša Rakar, inače trener hrvatske reprezentacija u lovu na veliku ribu, ukupno su ostvarili 1470 bodova te time se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Kostariku iduće godine.

- Nama je bilo super, a porečka je manifestacija bila odlično organizirana. Nadam se da će se s lovom na veliku ribu nastaviti i da će idućih godina biti sve više takmičara, kazao nam je najrječitiji član posade Saša Rakar koji je i sam već bio sudionik četiriju svjetskih prvenstva, a lovio po svim svjetskim morima od Mauricijusa, preko Kenija, pa do Floride. "To je sport koji kada te uhvati, novci se ne žale, ide se svuda. Njime se bavim već dvanaest godina, ali baš sam ovdje uhvatio dosad najveću ribu od oko 200 kilograma. Brutalno je izgledalo, prava borba, ali uigrani smo i sve je prošlo savršeno. Za tako tešku ribu relativno smo je brzo izvadili, mislim da nam je trebalo oko sat i pol. Najbitnije je da smo je pustili, jer se držimo ideje Catch and release, uhvati i pusti, pustili smo je da živi, jer što će nam mora bez riba", kazao nam je Rakar dodavši da sada imaju dvije pozivnice za Kostariku budući su prošlog vikenda također osvojili turnir u Vodicama.

Srebro je osvojila talijanska ekipa Artico Deejay Tuna s 1225 bodova čiji je kapetan Mirko Betti bio predlanjski talijanski prvak u lovu na veliku ribu. Bronca je otišla dubrovačkom timu Servantes s 980 bodova kojeg je predvodio kapetan Maro Sekula. Nagrade i priznanja su im na svečanoj subotnjoj večernjoj ceremoniji na porečkoj rivi dodijelili poznati talijanski ribolovac Saverio Bersanetti, ravnatelj Lučke uprave Poreč Željko Čorak te organizator Franko Čerin iz ŠRK Big game 4tuna. Pobjednički prijelazni pehar, kao i plakete za prva tri mjesta, rad su porečkog umjetnika Milana Legovića.

Treći, ujedno posljednji, dan natjecanja bio je najnapetiji pokazale su videosnimke ulova koje su predane glavnom sudačkom timu. Pokazalo se da je trećeg dana turnira najviše tuna, njih tri, ulovio i pustio talijanski tim Jack Sparrow koji je osvojio nagradu za najveću ulovljenu i puštenu tunu. Isti je tim koji je predvodio skiper Davide Serafini osvojio ukupno četvrto mjesto, dok su od petog do desetog mjesta s istim brojem bodova zauzele ekipe: Devina Nais, Terapaija, Team Marko, Antonela, Alba II. i Team Tunana. Posljednjeg dana natjecanja timovi Alba II., Tunana i Servantes su ulovili i pustili po dvije tune, dok su timovi Kate, Antonela, Terapija i Devet ulovili i pustili jednu. Ukupno tijekom turnira ulovljeno i pušteno je 35 tuna, a od tog njih 14 posljednjeg dana. Tim Alba II. iz Poreča uhvatio je tunu tešku 102 kilograma koju su donirali za potrebe svečane večere u Villi Polesini za natjecatelje, organizatore i partnere. Poseban gost gala večere bio je japanski veleposlanik Keiji Ide čiji je osobni kuhar Yuhei Amano uzvanicima ponovno pokazao vještinu pripreme japanskog specijaliteta sashimi.

Ulovljeno i pušteno šest morskih pasa

Zanimljivo, tijekom trodnevnog turnira ulovljeno je i pušteno čak šest morskih pasa. Od tog dva su bila modrulja, a četiri lisice koji se dakako ne boduju sukladno propozicijama natjecanja. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter