Najviše turista u Zagrebu, na Kvarneru i u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema prvim službenim podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u studenome se odmarala 191 tisuća turista (porast od 6 posto), koji su ostvarili 472 tisuće noćenja (porast od 5,5 posto), priopćuju iz Ministarstva turizma. Najviše noćenja u studenome bilježi Grad Zagreb, gdje je ostvareno 116 tisuća noćenja (porast od 5,5 posto), odnosno 62 tisuće dolazaka (porast od 3,5 posto). Na Kvarneru je u studenome bilo 35 tisuća gostiju (porast od 8,5 posto), odnosno 89 tisuća noćenja (porast od 14 posto).

Slijedi Istra s 26 tisuća dolazaka (porast od 5 posto) i 83 tisuće noćenja (pad od 6 posto). U Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvarene su 23 tisuće dolazaka (porast od 13,5 posto) te 71 tisuća noćenja (porast od čak 25 posto), dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno je 20 tisuća dolazaka (pad od 4 posto) te 54 tisuće noćenja (pad od 1 posto).

U Zadarskoj županiji se odmaralo 12 tisuća gostiju (porast od 3 posto), koji su ostvarili 30 tisuća noćenja (pad od 17 posto). Slijede Šibensko-kninska županija sa 7 tisuća dolazaka (porast od čak 47 posto) i 20 tisuća noćenja (porast od 33 posto), odnosno  Ličko-senjska županija sa 7 tisuća dolazaka (porast od 4 posto) i 10 tisuća noćenja (porast od 9 posto).

U studenome je bilo najviše dolazaka iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, BiH, SAD-a, Koreje, Srbije, Japana te Ujedinjenog Kraljevstva.

- Porast dolazaka turista i u mjesecu studenome ukazuje na činjenicu da provedene aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, a koje se provode s ciljem produljenja turističke sezone, već sada daju dobre rezultate. Najbolje rezultate u studenome u odnosu na prošlu godinu pokazao je Grad Zagreb, što znači da turisti sve više prepoznaju i ostale čari naše zemlje, odnosno da im je sve zanimljivija i ponuda kontinenta. Turistički sektor je dosad u 2015. već premašio sve rekorde te očekujem da će se i tijekom mjeseca prosinca taj trend nastaviti.

Cilj naših aktivnosti je pozicioniranje Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije koja nudi raznovrsnu i bogatu ponudu, rekao je ministar turizma Darko Lorencin te dodao da je Hrvatska sve popularnija destinacija među turistima s dalekih tržišta koji nas posjećuju tijekom čitave godine.

Od siječnja do studenoga u Hrvatskoj je na Jadranu i u Gradu Zagrebu boravilo ukupno 13 milijuna i 965 tisuća gostiju, koji su ostvarili 78,097 milijuna noćenja, što predstavlja porast od 8,2 posto u dolascima, odnosno od 6,7 posto u noćenjima u usporedbi s istim razdobljem 2014. godine. U tom periodu najveći broj noćenja ostvaren je u Istarskoj županiji, 23 milijuna i 496 tisuća noćenja (porast od 6 posto) te 3 milijuna i 526 tisuća dolazaka (porast od 8,6 posto). (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter