Najviše sezonskih poslova u ugostiteljstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem proteklog mjeseca pri pulskoj podrucnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirane su 6.744 nezaposlene osobe. U usporedbi s travnjem Zavod bilježi smanjenje broja nezaposlenih za 15,9 posto, odnosno 1.272 nezaposlene osobe manje. U odnosu na isto razdoblje protekle godine, dakle svibanj 2011., broj evidentiranih nezaposlenih osoba manji je za 1,6 posto.

Sve ispostave bilježe pad registrirane nezaposlenosti - nezaposlenost je najviše smanjena u Porecu (31,7 posto), zatim u Rovinju (26 posto) i Umagu (16 posto), dok je ispostava Buzet zadržala nezaposlenost na istom nivou. U Puli je pad nezaposlenosti najmanji - tek 12 posto.

Što se tice novoprijavljenih nezaposlenih, njih je na Zavod tijekom svibnja stiglo 676, što je za 2,2 posto manje nego u travnju. Od tog broja 582 osobe (86 posto) imaju prethodno radno iskustvo, dok su 94 novoprijavljene osobe na Zavod stigle bez radnog iskustva. Za 61,8 posto novoprijavljenih (360 osoba) razlog prestanka radnog odnosa je istek rada na odredeno vrijeme ili istek rada na sezonskim poslovima, dok je 25 posto (148 osoba) otkaz dobilo zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga. Tijekom svibnja u evidenciju su ušle i dvije osobe kojima je radni odnos prestao zbog prestanka rada poduzeca ili poslodavca kod kojeg su bile zaposlene.

Proteklog su mjeseca poslodavci Zavodu prijavili 578 slobodnih radnih mjesta, što je za 34,7 posto (306 slobodnih radnih mjesta) manje negoli u proteklom mjesecu, ali je broj prijavljenih slobodnih radnih mjesta identican broju u odnosu na svibanj 2011. godine.

Najveci broj radnih mjesta prijavljen je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (131), u administrativnim i pomocnim uslužnim djelatnostima (93), trgovini (60) te preradivackoj industriji (59). (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter