Najviše se krade ono na dohvat ruke - novac, nakit i tehnička roba

Stanari Verude Porat apelirali su na susjede da policiji prijave sve slučajeve provale (Arhiva)
Stanari Verude Porat apelirali su na susjede da policiji prijave sve slučajeve provale (Arhiva)

Iako je zabrinutost mještana Nove Verude i Verude Porat u vezi provala i krađa koje su se dogodile na njihovom području shvatljiva, iz Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske navode kako na području koje obuhvaća Mjesni odbor Nova Veruda u posljednje vrijeme nije zabilježen veći broj provala i krađa. Naime, kako pojašnjavaju, od rujna 2015. godine do jučer, evidentirane su četiri provale u kuće/stanove, jedna provala u spremište ugostiteljskog objekta, jedna provala u kuću za odmor, jedna krađa motocikla iz dvorišta kuće i jedna krađa iz garaže.

Ukraden motocikl iz dvorišta

- Pregledom događaja po mjesecima, vidljivo je da je u rujnu evidentirana jedna provala u stan i jedna krađa motocikla iz dvorišta kuće, u listopadu jedna provala u kuću za odmor, u studenom jedna krađa iz garaže, jedna provala u spremište ugostiteljskog objekta i jedna provala u kuću dok su se zadnjeg mjeseca u 2015. godini i prvog mjeseca u ovoj godini dogodile dvije provale u obiteljske kuće, kažu iz PU istarske.

No, kako pojašnjavaju nadalje, provale u domove spadaju u češća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja, vrijeme je u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

- Slijedom dosadašnjih iskustava, a u cilju prevencije ovakvih kaznenih djela, građane upozoravamo da se provale najčešće događaju u prijepodnevnim i ranim večernjim satima. Najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci itd.), navode iz policije.

Važne mjere samozaštite

Nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera, poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela, vele iz PU istarske u svojem pojašnjenju te navode da je tijekom provala zabilježeno sve manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno "na dohvat ruke" poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično. Ali krade se, kažu, i hrana, alkoholna pića, komadi odjeće… Iz vikendica i šupa ili podruma kradu se alati, kućanski uređaji, čak demontiraju špine, bojleri, utičnice i slično.

S obzirom da se samozaštitom navedena kaznena djela mogu smanjiti, pa i spriječiti, iz policije savjetuju građane da je potrebno razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti.

- Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom pod kojim i policija provodi preventivne aktivnosti "Dobar susjed - siguran stan" svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti, savjetuju iz policije te dodaju kako sigurnost kreće od samih ulaznih vrata. I na kraju pozivaju sve stanare da, ukoliko primijete nešto sumnjivo, nazovu policiju na broj 192, a ukoliko su već postali žrtva provale nazovu policiju te da se po mjestu događaja kreću samo ukoliko je to nužno, da ne biste uništavali tragove.

Kako osujetiti namjere lopova

Iz policije savjetuju da, ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima, ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja. Također savjetuju da obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom: "Trebate li pomoć?" i slično. Kad vam se takve osobe obrate, na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo, savjetuju iz policije. Također, zlu ne trebalo, popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i slično), zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu ugradite kućni sef. Ukoliko za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja, vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter