Najviše podržana nadogradnja OŠ Kaštanjer

Osnovna škola Kaštanjer (Arhiva)
Osnovna škola Kaštanjer (Arhiva)

Zaključeno je predlaganje i glasovanje za prijedloge za pulski gradski proračun za 2017. godinu na www.pulaodlucuje.org, stranici Zelene Istre za e-demokraciju, podignute u okviru projekta "Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun". Gradu Puli proslijeđeno je deset najpopularnijih prijedloga iz kategorije Bolji grad, kao i svi prijedlozi iz kategorije Bolji kvart.

Financiranje informatike za niže razrede

Zelena Istra poziva, stoga, Grad Pulu da u skladu s preporukama za povećanje transparentnosti proračunskog procesa, javno objavi sve prijedloge građanki i građana prikupljene drugim kanalima (e-mail, tribine, pošta), kao i da građane obavijesti o statusu prijedloga prihvaćenih prošle godine. Građane, pak, pozivaju da i na stranici www.pulaodlucuju.org mogu detaljno proučavati proračune Grada Pule putem jednostavnih, atraktivnih i moćnih vizualizacija.

Gradu Puli su tako proslijeđeni prijedlozi, u kategoriji Bolji grad, da se u stopostotnom iznosu financira uvođenje informatike za učenike od 1. do 4. razreda pulskih osnovnih škola, koja je dobila najveći broj podrške građana. Potom se traži da se izradi aplikacija za komunikaciju građana i gradskih službi; te da se unaprijedi trenutni sustav prometa i mobilnosti u gradu. Gradu je upućen i prijedlog da se postave dodatne kantice za pseći izmet te uvede cjelogodišnji program sterilizacije slobodnih mačaka, kao i otvore službene internet stranice mjesnih odbora, te osnuje nezavisni građanski odbor za participaciju. Traži se i izrada spomenika/makete hidroaviona u naravnoj veličini, smanjivanje utjecaja kapitala na rezultate lokalnih izbora, te modernizacija i povećanje broja parkirnih automata po gradu.

Građani su puno bolje prijedloge predlagali u kategoriji Bolji kvart, gdje su direktno ukazivali na nedostatke u svom okruženju. Tako je Gradu Puli predložena nadogradnja Osnovne škole Kaštanjer, prijedlog koji je dobio najveći broj podrške građana, a slijede ga prijedlozi izgradnje pločnika na Medulinskoj cesti, te zaštita zelenih površina na području Mjesnog odbora Monvidal.

"OŠ Kaštanjer jedna je od rijetkih preostalih škola koja nema jednosmjensku nastavu zbog premalo učionica. Također, nema niti blagavaonicu već samo kuhinju, a rezultat je da učenici zbog toga ne mogu imati tople i zdravije marende. Problem su i izvannastavne aktivnosti jer zbog manjka učionica nema mogućnosti da niži razredi uopće imaju neke izvannastavne aktivnosti. Okoliš škole također bi se mogao iskoristiti za polivalnetno-multifunkcionalno igralište.", stoji u prijedlogu.

S obzirom na veliku brojnost Puljana koji pohode novootvoreni trgovački centar Pula City Mall zatražen je pješački prijelaz na obilaznici prema Valmadama, dok je na južnom bulevaru (Ulica Veruda) zatraženo iscrtavanje biciklističko-pješačke staze. Na Gregovici se, pak, traži uređenje šumice, a pored pulskih škola i vrtića saniranje fasada s "agresivnim" muralima.

Plaža za pse na Valsalinama

Građani traže i asfaltiranje javnog puta - odvojka Šišanske ceste, potom izradu pješačkog prijelaza na raskrižju Krležine i Meštrovićeve ulice, kao i uređenje plaže za pse na Valsalinama, između ferijalnog i jedriličarskog kluba (Mornar), sa svom potrebnom infrastrukturom kao što su tuševi, igralište, sprave, zakloni od sunca. Na Vidikovcu se traži ograđivanje livade ispred Industrijsko-obrtničke škole, na Verudi Porat uređenje vatrogasnog puta, a u Tršćanskoj ulici povećanje vidljivosti pješačkog prijelaza. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter