Najviše otpada proizvodi Medulin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljetni mjeseci osim povecanog broja ljudi u Istri donose i povecanje otpada. Analiza podataka koju smo dobili iz Grada Pule za svibanj, lipanj i srpanj, pokazuje da najviše otpada medu opcinama Puljštine i Vodnjana proizvede opcina Medulin, a najmanje Svetvincenat i Barban. Iz analize je naravno izuzeta Pula.

Navedeni podaci ukazuju na to da ce onaj tko ima najviše smeca, za to i najviše platiti. Pula je odnedavno okolnim opcinama i Gradu Vodnjanu pocela obracunavati ekološku rentu, a iznos ovisi o kolicini otpada koji deponiraju na Kaštijunu.

Iako se vecina celnika tih jedinica lokalne samouprave ne slaže s posezanjem u njihov budžet usred godine, s obzirom na to da taj izdatak nisu ugradili u proracun, iznosi koje ce morati podmiriti krecu se od 100 do 300 tisuca kuna godišnje.

Najvišu rentu platit ce turisticki Medulin koji je u svibnju, lipnju i srpnju proizveo više od dvije tisuce tona otpada, a odmah iza njega bit ce Grad Vodnjan s gotovo 900 tona. Ocekivano, u Medulinu se najviše smeca proizvelo u srpnju, što govore i podaci za Fažanu koja u tom mjesecu bilježi dvostruko vecu kolicinu otpada nego u svibnju. Ta opcina proizvela je pak u tri mjeseca 500 tona, Ližnjan više od 360 tona, Marcana skoro 400 tona, Barban više od 160, a Svetvincenat 155 tona otpada.

Naplatom rente Pula bi inkasirala oko milijun kuna. Ipak, iako se o njoj vec duže govori, a prethodnu je odluku o naplati donijelo pulsko Gradsko vijece vec pocetkom godine, opcine i Vodnjan ugovor s Pulom nisu potpisali.

Pulska se odluka temelji na Zakonu o otpadu i Pravilniku o mjerilima, postupku i nacinu odredivanja iznosa naknade vlasnicima nekretnina i jedinicama lokalne samouprave.


Podijeli: Facebook Twiter