Najviše novca za ATP turnir, 100 milja Istre - bez potpore

Najviše novca teniskom turniru u Umagu
Najviše novca teniskom turniru u Umagu

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice dodijelilo je bespovratna sredstva putem ovogodišnjeg programa potpora. Kroz potpore projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima, potpore projektima turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima, potpore programima destinacijskih menadžment kompanija te potpore ovogodišnjim događanjima, hrvatskom turističkom sektoru za razne projekte dodijeljeno je više od 13 milijuna kuna, od toga je u Istru usmjereno oko 1,3 milijuna kuna.

Po 50 tisuća kuna

U sklopu potpora projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima, Pineta Radićanin d.o.o. za uređenje objekta i izgradnju dodatnog sadržaja dobila je 50.000 kuna. Isto toliko dobila je i Naša farma d.o.o. za uređenje dodatnih sportsko-rekreacijskih i zabavnih sadržaja za djecu i odrasle. Kroz program potpora programima destinacijskih menadžment kompanija Atlas Rabac je za program Kamen, ugljen i od toga je sve počelo dobila također 50.000 kuna.

U sklopu programa potpora događanjima na turistički nerazvijenim PPS područjima, po 20.000 kuna odobreno je motovunskom festivalu Veli Jože; Trci na prstenac u Barbanu; 12. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu te 6. Srednjovjekovnom festivalu u Svetvinčentu. U programu potpora nacionalnim i regionalnim događanjima više je istarskih uzdanica. Tako je događanjima Dimensions i Outlook za 2016. godinu odobreno 70.000 kuna; Poreč Open Air Festivalu 50.000 te Club MTV Europe Summerblastu također 50.000 kuna.

Po 20.000 kuna odobreno je Weekend Media Festivalu; Istra Inspiritu; festivalu Visualia 2016.; Labin Art Republici te 17. Festivalu plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat. Za Offshore World Challenge, odnosno 2. međunarodni turnir u lovu na veliku ribu Poreč 2016., odobreno je 30.000 kuna, a ovogodišnje Brijunsko ljeto 50.000 kuna.

Velika konkurencija

Programom TOP događanja najviše je, čak 300.000 kuna, odobreno ATP turniru Konzum Croatia Open Umag. Swatch Beach Volleyball Major Series dobio je 200.000 kuna potpora, a Međunarodna triatlon utrka izdržljivosti - IRONMAN 70.3 Pula 100.000 kuna. Ipak, brojne su velike manifestacije ostale bez potpora, poput primjerice 100 milja Istre.

- Činjenica je da Istra ima veliki broj jakih i važnih manifestacija i neke koje jesu važne dobile su sredstva. No, naravno da su neke neminovno izostale, poput "100 milja Istre" koja je značajna manifestacija. Međutim, u velikoj je konkurenciji u istarskom okruženju. Vidljivo je iz dodjele potpora da se svima htjelo dati po malo, po svim hrvatskim županijama. Ipak, u Istri je jako puno značajnih manifestacija i možda bi ih trebalo vrednovati neovisno o reciprocitetu podjele sredstava na hrvatskom nivou, primijetila je pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Potpore turističkim zajednicama

Temeljem javnog poziva za dodjelu potpora turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima potpore su u Istarskoj županiji dodijeljene TZ-u Općine Motovun u iznosu od 25.000 kuna za turističku signalizaciju, te 10.000 za Bike point. TZ Općine Žminj za dvodnevnu edukacija za male iznajmljivače u ruralnom području Mali iznajmljivač - veliki posao, odobreno je 10.000 kuna. TZ Grada Buja za uređenje MTB cikloturističkih staza br. 9, 16,17 i trase Parenzane dobila je 10.000 kuna. TZ-u Grada Buzeta dodijeljeno je po 10.000 kuna za izradu biciklističke signalizacije i opremanje biciklističkih odmorišta te za razvoj i unapređenje turističke ponude Buzet Outdoor trail.

TZ-u Općine Svetvinčenat za turističku/smeđu signalizaciju odobreno je 10.000, a TZ-u Općine Kršan za istu namjenu 15.000 kuna. TZ Općine Kanfanar za uređenje staze za nordijsko hodanje dobio je 7.000; TZ Središnje Istre za turističku signalizacija u Općini Sveti Lovreč15.000; TZ Grada Vodnjana za obilježavanje biciklističkih staza10.000 kuna; TZ Općine Marčana za radionice Cikloturizam 10.000 te TZ Općine Barban za izradu i postavljanje turističke/smeđe signalizacije 7.000 kuna. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter