Najviše novca iz Zagreba za BINA Istru, bolnicu i sveučilište

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Istarska županija "povući" će iz državnog proračuna za 2017. godinu 374 milijuna kuna. Riječ je uobičajenim sredstvima koje se odvajaju za izgradnju i rad Opće bolnice u Puli, sveučilište "Jurja Dobrile", te za plaćanje obaveza koncesionaru tvrtke BINA Istra prema ugovoru sklopljenom još 1995. godine. U projekciji državnog proračuna, što bi ga Hrvatski sabor trebao završiti prije zimske stanke u zasjedanju, nisu predviđene nove značajnije investicije na području Istre, dok su manje izmjene pojedinih proračunskih stavki moguće zbog brojnih amandmana koje su podnijele oporbene stranke.

Zakinuti

Sveučilište Jurja Dobrile trebalo bi sveukupno dobiti 54 milijuna i 471 tisuću kuna, od čega za redovnu djelatnost otpada 42 milijuna i 913 tisuća kuna. U usporedbi s prošlom godinom, proračunska sredstva za pulsko sveučilište povećana su za tri po milijuna kuna, odnosno za 4,9 indeksnih bodova.

Bolnica u Puli dobit će devet milijuna i 600 tisuća kuna, što je čak šest milijuna i 570 tisuća kuna više nego u 2016. godini.

Za grad Buzet i općine koje pripadaju području posebne državne skrbi Vlada je namijenila znatno manje novca nego proteklih godina, što proizlazi iz promjena zakonskog okvira u vezi financiranja decentraliziranih funkcija države.

Grad Buzet i općine Cerovlje i Gračišće, koje su godinama bili područja od posebne državne skrbi, iz proračuna neće dobiti ni lipe, dok će preostalih pet općina podijeliti proračunskih 591 tisuću kuna. Općina Grožnjan dobit će 161 tisuću kuna, općina Lanišće 98 tisuća, općina Lupoglav 140 tisuća, općina Motovun 43 tisuće, dok općina Oprtalj dobiti 146 tisuća kuna.

U odnosu na prošlu godinu, Buzet i navedene općine dobivaju tek 44,5 posto proračuna. U odnosu na 2015. godinu, kada su dobili više od jedanaest milijuna kuna, sredstva su smanjena gotovo dvadeset puta. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter