Najviše liječenih narkomana u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada se pogledaju statistički podaci za 2012., Istarska županija ima najveći broj liječenih ovisnika o narkoticima u Hrvatskoj u odnosu na broj stanovnika, a slijede je Zadarska i Primorsko-goranska županija.

Ti su podaci iznijeti na jučerašnjoj konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv droga. Ono što može veseliti svakako je podatak koji je iznio Marijan Erceg, voditelj odjela epidemiologije na Zavodu za javno zdravstvo, koji govori kako se u posljednjih nekoliko godina smanjuje broj osoba koje ulaze u sustav liječenja o ovisnostima. I dalje je vidljiv jasan trend kada je spolna struktura osoba na liječenju u pitanju; gotovo je pet puta više muškaraca nego žena.

- Prema našim podacima, mladi se s drogama prvi put susreću oko 16. godine života. Potom deset godina traje proces tijekom kojeg mladi dolaze u doticaj i s težim narkoticima. Naša je intencija zbog toga doći u kontakt s mladima što prije, što bliže tih 16 godina, kazao je Erceg.

U Istri u prvih pet mjeseci 126 zapljena droge
U prvih pet mjeseci ove godine na području PU istarske u oblasti zloporabe opojnih droga evidentirano je 119 kaznenih djela, a u istom razdoblju lani 190. Razlika proizlazi iz toga što je od početka godine stupio na snagu novi Kazneni zakon po kojem se posjedovanje droge za vlastitu uporabu ne smatra kaznenim djelom, već prekršajem, a utvrđeno ih je 132. Policija je ove godine obavila 126 zapljena od 120 osoba , a lani 145 zapljena od 137 osoba. (D. RADALJAC/NL; S. B. I.)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter