Najviše lajkova za agroturizam Dušani

Obitelj Dušan s pobjedničkom plaketom naj-agroturizma (Davor ŠIŠOVIĆ)
Obitelj Dušan s pobjedničkom plaketom naj-agroturizma (Davor ŠIŠOVIĆ)

Agroturizam Dušani nedaleko Pazina osvojio je plaketu naj-agroturizma u netom završenoj manifestaciji Dani otvorenih vrata agroturizama Istre, koja je po četvrti put održana u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre. Tijekom pet nedjelja u studenom 11 je agroturizama širom Istre ugostilo ukupno oko 3.500 gostiju, a njih 1.098 rezerviralo je mjesta putem on-line aplikacije na AZRRI-jevim web-stranicama. U toj istoj aplikaciji moglo se "lajkanjem" glasati za naj-agroturizam, i upravo je tako agroturizam Dušani, prikupivši 95 lajkova (tridesetak više od drugoplasiranog) zaslužio ovu titulu.

Motiv za davanje glasa upravo ovom agroturizmu većini je vjerojatno bio jednostavan ali izvorni meni kojeg su Dušani nudili: maneštra s bobićima za predjelo, za glavno jelo makaruni sa šparogama ili gljivama uz sezonsku salatu i domaći kruh, te domaći kolač za desert, ali su na ukupni dojam posjetitelja utjecali i ambijent, odnos domaćina prema gostu, popratni sadržaji (u Dušanima je to bila prezentacija i prodaja domaćih jabuka), i još štošta.

Plaketu je obitelji Dušan - supružnicima Ireni i Branku te njihovoj kćeri Eleni Ovčarić - uručio direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj, u sklopu skromne svečanosti kojom su zaključeni četvrti Dani otvorenih vrata agroturizama Istre, a na kojoj su se okupili predstavnici i svih drugih uključenih agroturizama.

- Nažalost, agroturizama je u Istri još uvijek relativno malo, a jako sporo se otvaraju novi, no valja znati da je upravo agroturizam idealan spoj primarne poljoprivredne proizvodnje, prerade poljoprivrednih proizvoda, njihove ponude u ugostiteljstvu, te smještaja na seoskom imanju, sve to na jednom mjestu. Zato bi bilo dobro kada bi državni Program ruralnog razvoja, koji uskoro treba biti usvojen, imao predviđene i potpore za agroturizme", rekao je Prekalj. Ovogodišnje Dane otvorenih vrata ocijenio je uspješno dovršenim, ali je ukazao i da treba voditi računa o kontinuitetu ovakvih manifestacija, da u agroturizmima stalno treba težiti poboljšanjima i paziti na detalje, i kroz cijelu godinu brinuti o marketinškim aktivnostima.

Evo i nekoliko zanimljivih brojki o ovogodišnjim Danima otvorenih vrata agroturizama Istre: za 3.500 evidentiranih gostiju pripremljeno je i posluženo na svih 11 agroturizama ukupno 55 kilograma palente, 50 komada velikih cuka (bundeva), 469 kg domaćeg kruha, 310 litara maneštre i juhe, 90 kg krumpira, 18 kg ovčjeg sira i skute, 239 kg domaće tjestenine, 620 kg mesa iz domaće proizvodnje (uključujući 18 kozlića, četiri cijela pršuta, i još pancetu i meso istarskog goveda); ispečeno je 39 "roštera" raznih kolača, 47 doza fritula, 37 kg cukerančića i 20 kg kroštula, te servirano 450 porcija domaćeg sladoleda.

Podsjetimo, u 4. Danima otvorenih vrata agroturizama Istre sudjelovali su agroturizmi Botra Marija u Svetom Petru u Šumi; Dol u Gologoričkom Dolu; Dušani u selu Dušani kraj Pazina; Ferlin u Gržinima; Ondina u Bričancima; Klaj u Fiorinima; Montižel u Završju; Stara štala u Sandaljima kraj Boruta; Pineta u Svetom Martinu Labinskom; Sia u Guranu; i agroturizam Štefanić u Štefanićima kraj Kaldira. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter