Najviše kiše Istramet izmjerio u Raklju

Jako jugo danas okreće na zapadnjak (M. ANGELINI)
Jako jugo danas okreće na zapadnjak (M. ANGELINI)

U srijedu je nad istarskim i riječkim područjem oglašen crveni alarm s obzirom na očekivano izuzetno opasno vrijeme, kada su padaline u pitanju. Uz kišu, Meteolaram je ukazivao i na potencijalnu opasnost od vjetra. U četvrtak se ipak očekuje djelomično smirivanje pa je za sjeverni Jadran Meteolaram oglasio "narančasto" upozorenje - opasno vrijeme uslijed obilnih padalina.

Do srijede u 8 sati u protekla je 24 sata u Puli, prema Državnom hidrometeorološkom zavodu, palo 42 litre kiše po četvornom metru. Na pulskom je aerodromu od utorka u 8 sati do srijede u isto vrijeme izmjereno 38,6 litara, odnosno milimetara, u Poreču 19,9, a u Pazinu 18,5 milimetara. Obilnije je oborine DHMZ mjerio na riječkom području i kvarnerskim otocima, pa je u Bakru zabilježen čak 91 milimetar, a u Kukuljanovu 88 milimetara po kvadratu. Meteorološki portal Istramet najviše je padalina u Istri registrirao u Raklju - 49 milimetara, a objavio je podatak i o 130 milimetara kiše pale u Kostreni kod Rijeke.

Obilnim oborinama možemo se nadati i u četvrtak. DHMZ za četvrtak na moru prognozira kišovito uz mjestimice obilnije pljuskove, a u petak postupno smirivanje oborina na većem dijelu Jadrana. Jako i vrlo jako jugo okrenut će na jugozapadnjak, u petak i sjeverozapadnjak, a tijekom subote vjetar će biti većinom slab.

U Istri će u četvrtak, prema Istrametu, biti oblačno, uz čestu kišu, s mogućim grmljavinama. Smirivanje vremena očekuje se poslijepodne, a izgledna su i sunčana razdoblja, naročito na zapadu. U petak će uz obalu biti djelomice sunčano, a u unutrašnjosti pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost prolazne kiše ili lokalnog grmljavinskog pljuska. Ujutro će puhati umjereno i jako jugo, zatim jugozapadnjak, dok u drugom dijelu dana očekujemo slabljenje vjetra na cijelom području. U petak će smjer vjetra biti promjenjiv, a popodne na moru može biti i zapadnjaka. Temperature u četvrtak i petak mogu pasti tek za stupanj-dva u odnosu na 17-20 Celzija u srijedu u istarskim gradovima. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter