Najviše kazni za ilegalne kampiste

(D. MATIĆ/CROPIX)
(D. MATIĆ/CROPIX)

Više od 130 tisuća kuna slilo se ovog ljeta u državnu blagajnu od kazni koje su na licu mjesta naplatili turistički inspektori u Istri. Do tog su iznosa došli naplativši 118 kazni, dok su prekršajnim sudovima podnijeli sedam optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka te izdali tri prekršajna naloga, podaci su Ministarstva turizma.

Od ukupno 313 inspekcijskih nadzora, koliko ih je obavljeno u razdoblju od 1. lipnja do 29. kolovoza, čak 271 odnosio se na ugostiteljstvo, a 42 su bila u području turizma. Zanimljivo je da su se sve utvrđene nepravilnosti, odnosno povrede propisa odnosile na ugostiteljstvo, a takvih je bilo 127. Posebno se tu ističe ilegalno kampiranje, odnosno kampiranje izvan kampova. Inspektori su u tom segmentu proveli 98 nadzora te utvrdili 97 povreda propisa.

Pečaćenje opreme

Nemamo informaciju koja su područja obilazili, ali je poznato da problemi s ilegalnim kampiranjem postoje posvuda u Istri, a posebno se ističu Pula, Vodnjan, Ližnjan te na sjeveru Umag. Inspektori su nadležnim prekršajnim sudovima podnijeli šest optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka protiv ilegalnih kampista, donijeli su tri prekršajna naloga i naplatili 88 kazni na licu mjesta.

Iz Ministarstva podsjećaju da je, prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, kampiranje izvan kampova iznimno dozvoljeno za vrijeme održavanja sportskih, izviđačkih, kulturno-umjetničkih i sličnih manifestacija te organiziranih putovanja kanuima i sličnim plovilima po moru, rijekama i jezerima, biciklima i slično, ali samo na prostoru koje odredi Grad, Općina, javna ustanova ili bilo koja druga pravna osoba koja upravlja određenim područjem. "Zakon, osim u navedenim iznimnim situacijama, zabranjuje kampiranje izvan kampova te prostora određenih za kampove. Turistička inspekcija u takvim slučajevima može zabraniti kampiranje na rok od 60 dana, a što se izvršava odmah pečaćenjem kamp-opreme, ili na drugi pogodan način. Također, za navedeni prekršaj propisane su novčane kazne u iznosu od 1.500 do deset tisuća kuna, odnosno tisuću kuna na mjestu izvršenja prekršaja", podsjećaju. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter