Najviše će ulagati Maistra i Istraturist

Hotel Palma (N. L.)
Hotel Palma (N. L.)

Iduća godina u istarskom turizmu neće, čini se, biti zapamćena po velikim ulaganjima i projektima kao što je bio slučaj ove godine u kojoj je Arenaturist u potpunosti obnovio hotel Histriju te turističko naselje Punta Verudela, a porečka Plava laguna svoj hotel Parentium. To su ujedno bile i dvije najveće turističke investicije u državi. Velikih greenfield investicija nije bilo u ovoj, a najvjerojatnije ih neće biti ni u 2013. godini.

Sigurna su, međutim, ulaganja velikih hotelijerskih kuća koje svake godine investiraju značajan novac u preuređenje svojih postojećih kapaciteta, a rijetko za gradnju novih kao što je to bio slučaj s hotelima Lone i Monte Mulini u Rovinju. Istarski će hotelijeri uložiti oko 600 milijuna kuna.

Rovinjska je hotelijerska tvrtka Maistra kompletno će urediti svoje turističko naselje Amarin te zonu Monte Mulini ispod petozvjezdanih hotela kojoj pod hitno treba novi izgled s obzirom na nove objekte više kategorije.

Po iznosu investicija Maistru slijedi umaški Istraturist koji će u 2013. uložiti 133 milijuna kuna. U narednoj  godini Istraturist će uložiti u daljnje podizanje kvalitete kampa Park Umag, u obnovu kvalitete smještaja i usluga u hotelu Sol Umag, te u plaže, tenis centar i nogometna igrališta.

Sljedeće sezone u novom ruhu će zasjati i jedino turističko središte na istočnoj obali - Rabac. Upravo će tamo najveća hrvatska turistička tvrtka Riviera Adria uložiti najviše novaca, i to gotovo 60 milijuna kuna. Kreće obnova hotela Valamar Sanfior i apartmana Lanterna, koji sada imaju dvije zvjezdice.

Nešto više od 50 milijuna kuna planiraju uložiti Plava Laguna te Arenaturist. U Plavoj laguni najznačajnija će biti ulaganja u hortikulturu i uređenje ulaza u turistička naselja, te podizanje kvalitete usluga u hotelima i kampovima.

Arenaturist najavljuje da će se ova tvrtka posvetiti obnovi hotela Palma u Puli koji je ove godine u rekonstrukciji hotela Histrija i naselja Verudela ostao izostavljen. Veće investicije u kamping segmentu očekuju se kada se riješi pitanje koncesija nad turističkim zemljištem s državom. Na jesen 2013. počinje veći investicijski ciklus u Medulinu, posebno u hotelu Belvedere. Naime, u medulinske se sadržaje planira uložiti oko 20 milijuna eura.

U novigradskoj hotelijerskoj kući Laguna Novigrad nisu govorili o visini investicija, međutim one neće biti značajnije.

Za proljeće 2013. se najavljuju projekti Danka Končara u Puli i Barbarigi, i to golf igrališta i suhe marine. Vrijednosti tih investicija još nisu poznate. Hoće li Končar konačno i ostvariti nešto od svega onog što najavljuje, pokazat će vrijeme.

Nadalje, mogla bi početi i gradnja golf igrališta s 18 rupa i hotela sa 180 postelja Stancija Grande u blizini Crvenog Vrha kraj Umaga čija se vrijednost kreće oko 700 milijuna kuna. Na gradnju golf igrališta i resorta u Ližnjanu na Marleri nitko više ni ne računa, kao ni na gradnju golf resorta Fratarska šuma. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter