Najviše brucoša s indeksom Fakulteta ekonomije i turizma

Studenti u ovu akademsku godinu ulaze s većim standardom (D. MEMEDOVIĆ)
Studenti u ovu akademsku godinu ulaze s većim standardom (D. MEMEDOVIĆ)

Na pulskom Sveučilištu Juraj Dobrila tijekom ljetnih upisa popunjeno je 74 posto upisne kvote na redovnom studiju te je upisano 516 redovnih studenata. S obzirom na značajno popunjene kvote već u ljetnom roku, na Sveučilištu su itekako zadovoljni kontinuiranim interesom studenata koji su odlučili studirati u Puli, a s obzirom na niz novouvedenih studija na diplomskoj razini ne sumnjaju da će zanimanje budućih pulskih brucoša i dalje rasti.

Naime već od ove akademske godine na pulskom Sveučilištu uvedeni su novi studiji, a to su informatika – nastavnički i informatički smjer, latinski jezik i rimska književnost te novi studiji u razvoju kao što su sestrinstvo, studij japanskog i kineskog jezika.

Novi programi

Kako ističe rektor Sveučilišta prof.dr.sc. Alfio Barbieri, želja im je širenje ponude i snaženje kvalitete studijskih programa, osobito u STEM području(Science, Technology, Engineering, Mathematics).

- Primjerice, razvoj zdravstvenih studija od posebne je važnosti za Istarsku županiju te mora ići ukorak s izgradnjom nove bolnice. Tako bi se uz naše razvijene studije, prvenstveno u području društvenih, humanističkih znanosti i glazbene umjetnosti sustavno ostvarivali daljnji iskoraci u druga područja znanosti, kaže Barbieri.

Ističe da su sada studentima na raspolaganju novi kapaciteti studentskog doma i restorana što će, tvrdi, zasigurno dodatno pridonijeti porastu interesa za studiranje u Puli, budući da već tradicionalno trećina studenata koji ovdje studira ima boravište izvan Istre. Napominje da će novi studentski dom mnogima olakšati odluku o odabiru Pule kao mjesta u kojem će provesti svoje studentske godine. Sve je veći i broj studenata na razmjeni i polaznika ljetnih škola., naglasio je rektor Barbieri.

Naime, tijekom ljetnih upisa, uz redovne studente, indeks pulskog Sveučilišta dobilo je još 94 upisanih izvanrednih studenata te 10 studenata u kvoti starijih od 25 godina. Najviše je redovnih i izvanrednih studenata upisano pri Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", ukupno njih 326. Na studiju informatike koji će od predstojeće akademske godine djelovati u okviru novog Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije upisano je ukupno 83 studenta, a pri Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti, ukupno 102 studenta.

Slobodna mjesta

Pojedinačno gledano po smjerovima, najveći je broj upisanih na redovnom preddiplomskom sveučilišnom studiju informatike, gdje je zahvaljujući povećanju kvote zbog velikog interesa, ostalo još 31 slobodno mjesto za upis redovnog studija u jesenskom roku. Potom je najviše upisanih na preddiplomskom sveučilišnom studiju financijskog menadžmenta, marketinškog upravljanja, menadžmenta i poduzetništva te turizma gdje su, kao i inače, popunjene u cijelosti kvote redovnog studija. Zatim na preddiplomskom stručnom studiju predškolskog odgoja gdje je ostalo još  samo jedno slobodno mjesto za redovni studij. Također, svega dva slobodna mjesta preostala su za redovni studij znanosti o moru koji će u predstojećoj akademskoj godini djelovati u okviru još jednog novog odjela - Odjela za prirodne i zdravstvene studije.

Na Muzičkoj akademiji popunjene su kvote za preddiplomski sveučilišni studij klavira i solo pjevanja, a još su dva mjesta preostala za studij klasične harmonike i šest za studij glazbene pedagogije. Pri Odjelu za humanističke znanosti u potpunosti je ispunjena kvota na dvopredmetnom sveučilišnom preddiplomskom studiju hrvatskog jezika i književnosti – povijesti.

Preostalo je 32 slobodna mjesta, od čega 3 na studiju hrvatskog jezika i književnosti, 5 na studiju povijesti, potom na sljedećim dvopredmentim studijima: 2 na studiju hrvatskog jezika i književnosti-talijanskog jezika i književnosti, 7 na studiju hrvatskog jezika i književnosti - latinskog jezika i rimske književnosti, 4 na studiju povijesti - talijanskog jezika i književnosti, 3 na studiju povijesti-latinskog jezika i rimske književnosti, te 8 na studiju talijanskog jezika i književnosti-latinskog jezika i rimske književnosti.

Pri Odjelu za studij na talijanskom jeziku ostalo je 40 slobodnih mjesta na sveučilišnom preddiplomskom studiju talijanskog jezika i književnosti, dok je pri Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti, preostalo 16 slobodnih mjesta na integriranom učiteljskom studiju, a 13 na integriranom učiteljskom studiju na talijanskom jeziku te 12 na stručnom preddiplomskom studiju predškolskog odgoja na talijanskom jeziku.

Dodajmo, kako je Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" ostalo svega 10 mjesta na sveučilišnom preddiplomskom studiju ekonomije te 14 mjesta na sveučilišnom preddiplomskom studiju poslovne informatike, dok je na interdisciplinarnom preddiplomskom studiju kulture i turizma, ostalo 5 slobodnih mjesta za redovne studente.

Dom i menza

Kada se zbroje preostala slobodna mjesta, vidljivo je kako je za redovni preddiplomski studij na Sveučilištu Jurja Dobrile ukupno ostalo 184 slobodnih mjesta. Također, za studente koji se ne nađu unutar upisne kvote u jesenskom roku, kao i za sve one koji su u radnom odnosu, na raspolaganju je još 206 slobodnih mjesta u okviru studija uz rad. Od toga, slobodno je 15 mjesta pri Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti, 26 na studiju informatike, 20 na studiju kulture i turizma te 145 na studijima ekonomije i poslovne ekonomije.

Prorektorica za poslovne odnose i financije prof.dr.sc  Lorena Mošnja-Škare istaknula je kako im je osobito drago što sadašnjim i budućim studentima u novoj akademskoj godini, pulsko  Sveučilište može ponuditi znatno veći standard.

Odnosi se to na kvalitetu smještaja i prehranu, bolju informatičku opremljenost, nove studijske programe i revidirane postojeće programe te pakete cjeloživotnog obrazovanja. Sve je to u cilju podizanja kvalitete nastavnog procesa te ispunjenijeg i ljepšeg studentskog života u Puli, zaključila je Mošnja-Škare.

Prijave traju do 21. rujna

Sve informacije o prijavama za razredbeni postupak i upis u jesenskom upisnom roku dostupne su budućim studentima na  internetskim stranicama sveučilišta. Dokumentacija potrebna za prijavu studijskih programa dostavlja se u Središnji prijavni ured do 21. rujna za sveučilišne preddiplomske, integrirane preddiplomske i diplomske studije, te preddiplomske stručne studije. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter