Najveću dobit ostvarili Pula parking i Herculanea

Sjednica pulskog vijeća
Sjednica pulskog vijeća

Sve odluke, zaključci i rješenja s dnevnog reda sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Grada Pule su usvojeni. Rasprava je vođena jedino oko izvještaja o radu trgovačkih društava u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Pule za 2013. godinu koje je iznio pročelnik za komunalni sustav Damir Prhat. Monte Giro poslovao je u najvećem plusu od 1,5 milijuna, a također u pozitivno, no s daleko manjim iznosima, poslovali su lani Castrum, Plinara, Herculanea, Vodovod, Pulapromet, Pula parking i Tržnica. Najveći gubitak iskazali su Kaštijun, zato što još nije počeo gospodarsku djelatnost, i NK Istra 1961. Najveću dobit iskazali su, pak, Pula parking i Herculanea od po 200-tinjak tisuća kuna.

Vijećnik Danijel Ferić je u ime kluba vijećnika rekao kako će oni biti suzdržani u glasanju na izvješća za sve tvrtke. Pohvalio je selektivno prikupljanje otpada, rad poduzeća Kaštijun te predložio da se nenajavljeni radovi na grobovima u sklopu tvrtke Monte Giro naplate iz ostvarene dobiti te tvrtke. Nadalje, Ferićeva su pitanja bila usmjerena i na poslovanje poduzeća Castrum. Tražio je pojašnjenja iz nalaza Nadzornog odbora o poslovanju ovog poduzeća u prošloj godini misleći pritom na onaj predsjednika Armina Grabara u kojemu se navodi o necjelovitosti uvida u poslovanje tvrtke.

- Pravo je gradonačelnika da si bira suradnike, jer upravo je on odgovoran za vođenje poslovanje u gradu, no zanima nas kakve su to bile opstrukcije od strane uprave i što nije bilo u skladu s odlukama Nadzornog odbora. Direktor Drago Glumac došao je na mjesto direktora prije šest ili sedam godina, i sada više nije dobar, mislim da je od strane gradonačelnika trebalo biti više korektnosti te reći kako nismo više koaliciji i to je to, ustvrdio je Ferić.

Vijećnik Radenko Ognjenović je tražio pojašnjenje o broju domaćinstava koja su nekad koristila gradski plin, a sada nisu prikopčani na prirodni plin te troškovi koji se odnose na neto plaće zaposlenika Plinare. Direktor Plinare, Dean Kocijančić odgovorio je kako plaće padaju jer se proizvodnja gradskog plina bliži kraju, dio noćnih smjena je ukinut, a broj ljudi je smanjen zbog završetka plinofikacije. Gradski plin ćemo u izvještajima prikazivati još godinu i pol jer će se tada ugasiti njegova distribucija, pojasnio je.

Gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako su među njegovim najužim suradnicima, pročelnicima, tek dvoje članovi stranke kojoj pripada.

- Nikad se nisam vodio time da li je netko član neke stranke, već da li je stručna osoba koja može odgovorno obavljati svoj posao, kako bi u gradu bilo bolje. Smatram da je direktor Glumac napravio dobar posao u poduzeću Castrum, no prihvatio sam njegovo razrješenje s te funkcije, koje je zatražio zbog osobnog razloga, rekao je između ostalog gradonačelnik Miletić.

Dotaknuvši se poslovanja NK Istra 1961 koji u prošloj godini bilježi gubitak, vijećnik Ferić je ustvrdio kako se i dalje iz gradskog proračuna za klub izdvajaju velika sredstva te kako nije zaživio novi korak u privatizaciji kojim se je najavljivala ponuda građanima za ulazak u njegovu vlasničku strukturu.

Nakon isteka četverogodišnjeg mandata, Mariza Kovačević je ponovno imenovana ravnateljicom Predškolske ustanove Dječji vrtići Pula, a vijećnici su prihvatili i odluku o planu financijskog i operativnog restrukturiranja dužnika Puljanke d.d.

Bez rasprave, jednoglasno je usvojena odluka da se u popis ulica i trgova Grada Pule uvrste ona u spomen na začetnika filmskog festivala u Areni - Uspon Marijana Rotara, kojim se imenuje serpentina uz amfiteatar, Stube Branka Črnca Tuste, pjevača rok glazbe, kojim se imenuju stube koje povezuju Boškovićev uspon s Vergerijevom ulicom na Monte Zaru te Poljana Serga Blažića Đosera, također pjevača rock glazbe, kojim se imenuje zelena površina u Krležinoj ulici.

Nakon obrazloženja pročelnice za kulturu Jasmine Nine Kamber, prihvaćena je odluka o kandidaturi grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter