Najveći zagađivači: Kina, SAD i bačena hrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bačena hrana odgovorna je za više stakleničkih plinova od bilo koje zemlje, osim Kine i Sjedinjenih Država, kaže se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu.

Svake godine baci se oko trećine hrane za ljudsku prehranu, što je oko 1,3 milijarde tona, a istovremeno su nepotrebno potrošene energija, voda i kemikalije za proizvodnju i odlaganje te hrane. Uzalud se potroši gotovo 30 posto svjetskog poljoprivrednog zemljišta i količina vode ekvivalentna godišnjem protoku rijeke Volge.

U svom izvješću UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) ocjenjuje da odbačena hrana uzrokuje 3,3 milijarde tona ugljičnog dioksida godišnje. Da se radi o državi, bila bi ona treći najveći zagađivač, nakon Kine i SAD-a, što znači da bi se učinkovitijim korištenjem hrane moglo znatno doprinijeti globalnim naporima za smanjivanje emisija čime bi se ograničilo i globalno zagrijavanje.

U industrijaliziranom svijetu, veliki dio otpada dolazi od potrošača koji kupuju previše i bacaju ono što ne pojedu. U zemljama u razvoju, to je uglavnom rezultat neučinkovite poljoprivrede i nedostatka odgovarajućih skladišta.

"Manjim bacanjem hrane ne bi se samo smanjio pritisak na prirodne resurse već bi se smanjila i potreba da se proizvodnja hrane poveća za 60 posto koliko je procijenjeno potrebnim da bi se ispunili demografski ciljevi do 2050.", kaže FAO. Potrošače u razvijenim zemljama trebalo bi poticati da serviraju manje porcije i iskorištavaju ostatke hrane. Poslovni svijet trebao bi davati više humanitarnim organizacijama, te se usmjeriti prema odlaganju organskog otpada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter