Najveći uređaj za biljno pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj

Septičke jame uskoro će morati u povijest jer je izgrađena nova kanalizacija
Septičke jame uskoro će morati u povijest jer je izgrađena nova kanalizacija

Dovršetak izgradnje kanalizacijskog sustava i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Općina Kaštelir – Labinci nedavno je svečano obilježila u prisustvu brojnih uglednih gostiju. Riječ je o vrlo važnoj investiciji za ovu malu općinu, jer su oba objekta vrijedna čak 34,4 milijuna kuna. Radovi su provedeni u sklopu Projekta zaštite od onečišćenja u priobalnom području “Jadranski projekt II”.

Biljke čiste otpadne vode

Time je izgrađena kanalizacijska mreža u ukupnoj dužini od 21,4 kilometara, čime je omogućeno  spajanje na kanalizaciju 660 objekata. Pripreme su započele već 2010. godine, kaže općinski načelnik Enio Jugovac. Projekt je realiziran u nekoliko etapa.

- U prvoj fazi izgrađeno je 14 kilometara gravitacijske kanalizacijske mreže, 710 metara tlačnog voda i tri crpne stanice. Napravljena su 33 glavna sabirna i gravitacijska kolektora, te tri crpne postaje s tlačnim cjevovodima koji čine funkcionalnu cjelinu. Ovaj dio projekta omogućio je spajanje 420 objekta na kanalizacijski sustav. Zanimljivost ove investicije i novost na našem području jest uređaj za pročišćavanje otpadnih voda biljnog karaktera. Kod njega važnu ulogu u pročišćavanju ima priroda, tj. biljke kroz čije korijene prolazi otpadna voda, pojasnio je Jugovac.

Radi se o prvom biljnom uređaju tog kapaciteta u Hrvatskoj, kojim je potpuno riješeno zbrinjavanje (ozemljavanje) mulja. Pročišćena voda dostupna je za korištenje kao tehnička voda, dok će se mulj u budućnosti kompostirati. U drugoj fazi projekta, doznali smo od načelnika, izgrađena je kanalizacijska mreža u dužini od 7,4 kilometara čime je omogućeno spajanje na mrežu dodatnih 240 objekata.

Složeno financiranje

- Financiranje cijelog projekta bilo je vrlo složeno, pa je tako za prvu fazu osiguran novac iz četiri izvora. Ugovorom o zajmu sa Svjetskom bankom osiguran je kredit na iznos od 50 posto ukupnih sredstava. Ministarstvo poljoprivrede sufinanciralo je 24 posto, Hrvatske vode 5 posto, a općinsko komunalno društvo Martinela sudjelovalo je s 21 posto. Ukupna vrijednost radova i usluga za  izgradnju kanalizacijskog sustava iznosi 14,4 milijuna kuna, objasnio je Jugovac.

Dodao je da je biljni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda financiran u cijelosti putem ugovora o darovnici s Globalnim fondom za okoliš (Global Environment Facility. Ukupna vrijednost radova i usluga za projektiranje i izgradnju tog uređaja bila je 12 milijuna kuna. Druga faza dobila je sredstva iz IPARD programa za ulaganja u izgradnju sustava kanalizacije i pročišćavanje otpadnih voda, Mjera 301 „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“. Za dobivanje novaca iz IPARD-a, a radi se o 6,9 milijuna kuna, ugovor su imale Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju resornog Ministarstva i Općina. Ostatak do 8 milijuna kuna plaćeno je kreditom HABOR-a.

Zbog važnosti ovog projekta organizirana je svečanost prije nekoliko dana na kojoj su bili istarski župan Valter Flego, zamjenica ministra poljoprivrede za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos, zamjenica generalnog direktora Hrvatskih voda Fani Bojanić, brojni istarski(grado)načelnici, mještani, izvođači radova, direktori komunalnih poduzeća, projektanti i drugi uzvanici.

Priključak građane košta od 4.500 do 5.000 kuna

Žitelji su po zakonu obavezni priključiti se na javnu kanalizaciju. Budući da je kanalizacija građena u dvije faze, dio domaćinstava je već dobio obavijest da se mogu priključiti a drugi će to uskoro dobiti. Iz općinske uprave doznajemo da od datuma prijema tog dopisa mještani imaju zakonski rok od godinu dana za priključenje na mrežu.

Za to će svaki objekt, saznajemo, od načelnika, platiti od 4.500 do 5.000 kuna, koliko iznosi trošak izgradnje kućnog priključka, što izvodi općinska komunalna tvrtka Martinela. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter