Najveći tartuf težak je 218 grama ili oko 1.600 eura!

Prizor iz Glorije u režiji Damira Zlatara Freya (snimio S. MILJEVIĆ)
Prizor iz Glorije u režiji Damira Zlatara Freya (snimio S. MILJEVIĆ)

Priznanje za najveći tartuf 16. izdanja Vikend festivala istarskih tartufa pripalo je tvrtki Natura tartufi iz Buzeta za 218 grama težak primjerak afrodizijačke gljive vrijedan oko 1.600 eura. Cijene istarskih bijelih tartufa doista su vrtoglave, ne samo takvih ekstra primjeraka koji i inače postižu visoke cijene, već i prve klase koja se trenutno prodaje po 45.000 kuna po kilogramu.

- Zbog izrazito malih količina tartufa trenutno na tržištu, cijene su natprosječno visoke, najviše u posljednjih dvadeset godina, rekao je Marko Puh iz tvrtke Natura tartufi.

Prema ocjeni žirija, u čijem su sastavu bili predsjednik Udruge tartufara "Istra" Darko Muzica, inženjer šumarstva Dino Buršić i ugostitelj Đino Rušnjak, drugu laskavu titulu, onu za "Tartuf festivala" gdje se uz težinu ocjenjivao oblik, boja, miris, kompaktnost, ornamentika, osvojio je tartuf tvrtke Tartufino. Priznanja je uručio buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

Važan segment

- Festival tartufa središnja je manifestacija kojom obilježavamo titulu Buzeta grada tartufa, a doprinosi i turističkim brojkama buzetskog područja, rekao je Žulić. Najavio je da će iduće godine, dođe li do promjene Pravilnika o zaštiti gljiva, sličnu promociju tartufa organizirati i u predsezoni.

- Napori koje Buzet kao grad tartufa ulaže u promociju tartufa i cijelog brenda su itekako dobra nadogradnja na sve ono što Istra želi, a to je biti uz bok jakim gourmet destinacijama. Svjesni smo da je gourmet proizvod vrlo važan segment turističke ponude na našem području, da on tijekom cijele godine privlači goste i približava im tradiciju i običaje, istaknula je otvarajući sajam pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Rekordnih 70-ak izlagača

Vikend festival istarskih tartufa privukao je već tradicionalno brojne domaće goste, potom Talijane, Austrijance i Slovence koje je na rekordnih 1.000 šatorskih kvadrata u Mašimovoj škuji, u živopisnom ugođaju pravog merkata, dočekalo rekordnih sedamdesetak izlagača, proizvođača tipičnih proizvoda od tartufa, meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, marmelada… te čak šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa. Sajamska događanja već su tradicionalno započela u subotu prijepodne pustolovnom utrkom Lov na tartuf, kombinacijom orijentacijskog trčanja, MTB-a i lova na blago u kojem se okušalo četrdesetak dvočlanih timova iz Hrvatske i Slovenije, opremljenih tartufarskom opremom, psima ili svinjama, plišanim i gumenim. U organizaciji buzetske Kinološke udruge, održana je i revija pasa.

Šator je i u nedjelju otvoren od 11 do 19 sati, uz izložbu, degustaciju i prodaju tartufa i domaćih proizvoda, te brojne programe kao što su Buzet na pjatu - predstavljanje buzetskih ugostitelja, radionica izrade domaće tjestenine, mala škola kuhanja s profesionalnim kuharom. Organizator je Turistička zajednica Buzeta, suorganizator i pokrovitelj Grad Buzet te suorganizatori SRK Alba, Kinološka udruga Buzet i gradski komunalac Park. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter