Najveci suficit ostvarila Istarska županija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podaci o hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom prema županijama pokazuju da je u prvih šest mjeseci ove godine 12 hrvatskih županija ostvarilo suficit, dok se najveci udio uvoza i izvoza odnosi na grad Zagreb, koji ujedno ima najveci udio u vanjskotrgovinskom deficitu.

Najveci je višak u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila Istarska županija i to u iznosu od 225,1 milijun eura. Izvoz te županije u prvih je šest mjeseci povecan za 3,3 posto, na 517,9 milijuna eura, dok je uvoz pao za 24,4 posto, na 292,7 milijuna eura.

Slijedi Sisacko-moslavacka županija s viškom u robnoj razmjeni u iznosu od 88,19 milijuna eura, s obzirom da je iz te županije izvezeno robe u vrijednosti 231,6 milijuna eura (31,2 posto više nego u prvih šest mjeseci lani), a uvezeno za 143,4 milijuna eura (pad za 3,4 posto).

Inace, statisticki podaci o robnoj razmjeni iskazani u eurima pokazuju da su suficit u robnoj razmjeni u prvih šest mjeseci ostvarile Krapinsko-zagorska županija, Sisacko-moslavacka, Karlovacka, Varaždinska, Koprivnicko-križevacka, Viroviticko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska županija, Zadarska, Osjecko-baranjska, Istarska i Medimurska županija.

Po privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupni je hrvatski izvoz u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 4,4 milijardi eura, što je rast za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz porastao za 0,9 posto, na 7,2 milijardi eura, pa je vanjskotrgovinski deficit bio 2,8 milijarde eura.

U ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni dominira grad Zagreb s izvozom od 1,4 milijardi eura, što je udio od 32,7 posto u ukupnom izvozu, te uvozom od 4,2 milijarde eura, što je udio Zagreba u ukupnom hrvatskom uvozu od 57,5 posto. Grad Zagreb bilježi najveci vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 2,7 milijardi eura.


Podijeli: Facebook Twiter