Najveći rast bilježi kamp Valkanela i privatni smještaj

Vrsar (M. ANGELINI)
Vrsar (M. ANGELINI)

Do kraja kolovoza na području turističke zajednice Vrsar ostvareno je 164.967 dolazaka gostiju i 1.202.663 noćenja odnosno sedam posto dolazaka i dva posto više noćenja nego lani.

- Najbolje rezultate ima kamp Valkanela (kapaciteta 6.000 gostiju op.n.) s devet posto više noćenja u prvih osam mjeseci ove godine, dok je u privatnom smještaju, koji nudi 1.415 postelja, realizirano je 17 posto više noćenja nego u istom periodu lani, kazala Natalija Vugrinec direktorica Turističke zajednice općine Vrsar. Što se tiče ostalih vrsarskih kampova koji u ukupnom broju noćenja imaju udio od čak 70 posto bilježe se prosječni ili nešto lošiji rezultati: Valamarov kamp Orsera ima otprilike isti broj noćenja, dok su ostala dva Maistrina kampa – Porto Sole i naturistički kamp Koversada - ostvarila nešto lošije rezultate nego lani. No, gotovo svi čvrsti objekti hotelskog poduzeća Maistra bilježe povećanje broja noćenja, dok je mali obiteljski hotel Vista ostvario nešto manje noćenja nego lani.

Najbrojniji gosti u Vrsaru i dalje su Nijemci. Do kraja kolovoza ostvarili su četiri posto više dolazaka i tri posto više noćenja. Na drugom mjestu su Austrijanci s ostvarenih sedam posto više noćenja, slijede gosti iz Slovenije s povećanjem od jedan posto i gosti iz Italije s dva posto više noćenja. Gostiju iz Nizozemske ima manje nego prethodnih godina, međutim TZOV veseli porast broja gostiju iz Češke, Mađarske, Švedske, SAD-a i Velike Britanije. "S obzirom na predstojeće manifestacije u rujnu, očekujemo još bolje turističke rezultate do kraja godine", kaže direktorica Vugrinec dodavši da je s radom započela kiparska škola Montraker, slijedi međunarodni kup girokoptera na sportskom aerodromu Vrsar (od 11. do 13. rujna), a u drugoj polovici rujna Europsko prvenstvo u mininogometu s 32 reprezentacije koji će bez posjetitelja dovesti tisuću gostiju u Vrsar. Početkom listopada kreće tradicionalni ribolovni kup Koversada, a početkom studenog državno prvenstvo u ribolovu iz brodice.

- Dobrim turističkim rezultatima, ali i zadovoljstvu gostiju koji već borave u našoj destinaciji zasigurno su doprinijele brojne manifestacije u organizaciji Turističke zajednice Vrsar. Osim već poznatih i uvijek dobro posjećenih ribarskih fešti, ove godine su gosti mogli uživati i na novoj manifestaciji Vrsar porto fest koja je organizirana u suradnji s Udrugom ugostitelja Vrsar. Tijekom cijele ljetne sezone održavaju se ciklusi ozbiljne glazbe "Koncerti u crkvi", "More i gitare" i "Vrsarske serenade", a posljednjih se godina posebna pažnja posvećuje vidikovcima u starom gradu gdje se također često organiziraju različita glazbena događanja, kaže Vugrinec. Zbog  privlačenja gostiju intenzivno se radi na organizaciji događaja u predsezoni i posezoni. U lipnju je tako organizirana manifestacija "Stari samanj pod kaštelom" koju su kako gosti, tako i žitelji, vrlo dobro prihvatili što je potvrda da suvremene turiste uz autohtonu enogastronomsku ponudu privlači prezentacija povijesti i tradicije destinacije. Od ove se godine Vrsar zajedno s okolnim turističkim zajednicama iz Funtane, Poreča i Tara-Vabrige uključio u projekt Hrvatske turističke zajednice "Hrvatska 365", pa se u svrhu produljenja turističke sezone planiraju brojne zajedničke aktivnosti. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter