Najveći problem - nedostatak prostora

S konferencije za novinare: Vladimir Gorup, Bashkim Shehu, Laura Čuperjani, Domeniko Briški i Selma Ibrišagić (Danilo MEMEDOVIĆ)
S konferencije za novinare: Vladimir Gorup, Bashkim Shehu, Laura Čuperjani, Domeniko Briški i Selma Ibrišagić (Danilo MEMEDOVIĆ)

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Muzičke akademije u Puli bilo je riječi o završnom koncertu koji će se održati večeras u 20 sati u Katedrali uznesenja blažene djevice Marije dok se dekan Akademije Bashkim Shehu i osvrnuo i na dosadašnji rad te planove u godini u kojoj se obilježava 35 godina studija glazbene pedagogije u Puli.

- Imali smo jako burne zadnje dvije godine, ali ova zadnja je bila dosta plodonosna jer smo uspjeli postati Muzička akademija, otvorili smo dva studija i to prošle godine pjevački, a ove godine klavirski. Pred samim krajem je pokretanje, odnosno aplikacije novog dvopredmetnog studija muzikoterapije i glazbene kulture, kaže Shehu koji najavljuje i otvaranje još nekih studija.

Razvoj ustanove na svim razinama

Ove dvije godine učvrstili su djelovanje orkestra i zbora koji djeluju u sklopu Akademije. Dolaskom docenta dirigenta Domenika Briškog pokrenuto je buđenje tih dvaju ansambala ne samo po broju koncerata nego i po kvaliteti. U stalni radni odnos primljena su dva viša asistenta, a u očekivanju su raspisivanja natječaja za korepetitora za pjevanje. Dodijeljena su tri naslovna zvanja odsjeku za klasičnu harmoniku, a pred krajem je dovršetak EU projekta kojeg pripremaju skoro dvije godine.

Shehu je podsjetio i da je 19. svibnja Akademija postala dio grupacije muzičkih akademija jugoistočne Europe. Ta ih je asocijacija predložila za redovitog člana u europskoj udruzi muzičkih akademija i vrlo brzo očekuju pozitivan odgovor.

Najveći problem ove ustanove je nedostatak prostora, a stim u svezi Shehu ističe: "Do sada smo trpjeli junački, ali sada više nećemo moći pa pregovaramo sa Sveučilištem, Županijom i ljudima koji nam žele pomoći i nadamo se da narednu godinu nećemo dočekati u ovakvom stanju jer bez obzira na pripreme koje se intenziviraju za kampus, mi ne nemamo mogućnost čekati tri ili pet godina da bi bilo što napravili. Neizvedivo da u četiri prostorije po tri, četiri kvadrata bez pregrade i izolacije svira i harmonikaš i klavirist i pjeva pjevačica, a tu su nastavnici, koji predaju. Ne može se tu razvijati nikakva nastava."

Priprema se veliki projekt

Akademiji nedostaje i nužna oprema koju treba hitno osigurati, no kako ne privređuju pripremaju veliki projekt. Shehu napominje da im jedino Istarska županija u tu svrhu nešto  daje, a od više od sto dopisa koje su poslali ove godine, dobili su tek dva odgovora.

Kako surađuju s renomiranim svjetskim pedagozima pripremaju veliki projekt koji će trajati cijele godine gdje će pokušati oživjeti glazbeni život u Istri kroz cijelu godinu, a pogotovo od svibnja do rujna, a uključivat će masterclassove i natjecanja, a kroz taj projekt će pokušati nešto i zaraditi.

Predstojnica odsjeka za glazbenu pedagogiju Laura Čuperjani podsjetila je da je Odsjek koji vodi jedan od najstarijih studijskih programa u Puli uopće što se tiče visokog školstva. Kazala je da su njihovi studenti bili vrlo aktivni te je istaknula njihovo sudjelovanje na međunarodnom forumu studenata glazbene pedagogije koji su sami uspješno organizirali i njihovo sudjelovanje na različitim međunarodnim skupovima.

Večeras koncert u Katedrali, sutra u hotelu Histria

Večerašnji, završni koncert akademske sezone 2014./2015. pod nazivom "Oratorijski biseri…" koji počinje u 20 sati u pulskoj Katedrali, i za koji je ulaz slobodan, Shehu je opisao kao iznimno kompleksan i težak, a pokazat će što je sve uspjelo napraviti šestero solista koji su svi na I. godini studija. To su sopranistice Viktorija Đurđek, Georgie Goldin i Antonija Puček, mezzosopranistica Renata Hrženjak, bariton Andrea Rojnić i tenor Matej Predojević Petrić. Njihova mentorica je slavna Dunja Vejzović. Nastupit će i Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar, a dirigirat će Domeniko Briški. Na koncert će doći gosti, dekani muzičkih i umjetnički akademija i fakulteta iz Sarajeva, Novog Sada, Banja Luke, Šegedina, Eisenstadta, Ljubljane i Niša. Shehu se zahvaljuje lancu hotela Plaza koji je primio goste akademije bez ikakve naknade te posebnu zahvalu upućuje direktoru hotela Histria Tomislavu Korošecu i glavnom direktoru Arenaturista Reuelu Slominu.

Dirgent Domeniko Briški se jučer zahvalio Shehuu i vodstvu Akademije na podršci te studentima na predanom radu, dok je za večerašnji koncert kazao da je većinom sakralnog, oratorijskog karaktera, počevši od dva moteta, Mozartovu "Exultate jubilate" nakon čega ide Duganova "Molitva", a na programu su još i djela Saint-Saënsa, Bacha, i Puccinija dok će koncert završiti skladbom "Hallelujah" iz Händelovog "Mesije".

Večer kasnije, u subotu održat će besplatni koncert i u hotelu Park Plaza Histria u 21 sat, pod istim nazivom, uz slični, nešto skraćeni program na kojem neće nastupiti zbor. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter