Najveci pljesak skupini Vruja iz Kopra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto na trgu slikovitog Draguca 21. susret sviraca bajsa i pratecih glazbala održan je u sparnoj i prostorno ogranicenoj dvorani cerovljanskog doma Josip Daus. Razlog tome je nestabilno vrijeme zbog kojeg organizatori manifestacije, Katedra Cakavskog sabora Roc i domacini Opcina Cerovlje, nisu htjeli dovesti u pitanje održavanje tradicionalne smotre.



Nakon uvodnog nastupa Cerovljanskih mažoretkinja susret je otvorio cerovljanski nacelnik Emil Daus zasviravši na bajsu s boljunskim sviracem Maurom Jacicem na triještini, a uslijedilo je glazbeno krštenje triju novih bajseva od kojih je dva izradio Libero Pavletic iz Rockog Polja, a jednog Rufo Šepic iz Marušici na Bujštini.



Uslijedilo je gotovo trideset nastupa u kojima se na bajsu te pratecim instrumenata (harmonika, violina, klarinet, truba i gitara) publici starinskim valcerima, polkama, marcama i šaltinima predstavilo šezdesetak sviraca iz hrvatske i slovenske Istre. U dvosatnom su se programu kojeg su vodili Mirjana Pavletic i Vladimir Pernic na pozornici izredali gunjci iz Dragucske vale, iz Marci brega, Roca, Kringe, Prodani, Huma, Kopra, Huma, Babici, Pagubica, Pule, Pazina, Krasa, kao i brojne obiteljske skupine «Fameja Vuk», «Brati Krajcar», «Braca Sirotici», «Jeroncici», «Široli»…



No, najmladi bajsist bio je devetogodišnji Markus Cubric kojeg je na harmonici pratio dvanaestogodišnji Damjan Šculac. Najveci pljesak publike pripao je šesteroclanoj skupini Vruja iz Kopra kojeg su cinili, a zapažene su nastupe ostvarili Godci iz dežele i Kras (slovenska Istra), Arkul iz Roca, pazinski duo Marko Pernic i Viktor Križanac…

Za kraj svi su sviraci zajedno odsvirali najpoznatiju polku sjevernoistarskog kraja - Mihcevu polku. Posjetitelje koji su se odlucili ostati na vecernjoj glazbenoj zabavi zabavljali su Sandy i Saša bend, kao i braca Bernobici iz Pagubica.


Podijeli: Facebook Twiter