Najveci ovosezonski tartuf

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije Guinessov, ali je zato rekord sezone. Tartuf kapitalac pronaden u subotu u 5 sati sa svoja 554 grama najveci je ovosezonski primjerak u Istri.

Giancarlo Zigante, ponosan vlasnik ovogodišnjeg kapitalca, planetarno je poznat po 1,31-kilogramskom tartufu koji je 1999. godine uvršten u Guinessovu knjigu rekorda kao najveci tartuf na svijetu.

Svoj najnoviji ulov, težak više od pola kilograma, Zigante je otkupio od tartufara koji ga je pronašao u okolici Livada, na rubu Motovunske šume, na lokaciji poput onih koje u žargonu nazivaju "pošto". Anonimni tartufar ocito je imao srece, ali i psa dobrog njuha.

Primjerci ekstra klase, takozvani dokeri, na tržištu postižu posebne, doslovce vrtoglave cijene, a ovaj je lijep i okrugao primjerak intenzivnog mirisa Zigante odmah stavio na trominutnu aukciju u sklopu sajma tartufa, i to za 35.001 kunu. Kapitalac nije prodan, pa ce se trominutna aukcija ponoviti u nedjelju u 13.30 sati. Voditelj aukcije, bariton Ronald Braus, povjerio nam je da se vec nazire tajni kupac iz Monte Carla.

Ovosezonski tartuf rekorder vjerojatno ce promijeniti dva, tri kupca pa bi mu krajnja cijena, dospije li na americko ili japansko tržište, mogla doseci oko 50.000 kuna. U sajamskom šatoru kapitalca su pomirisali i pulski glumac, redatelj i scenarist Igor Galo, kao i prvi covjek istarske Turisticke zajednice Denis Ivoševic, koji su se slucajno zatekli u Livadama u privatnom posjetu.

Uz rub Motovunske šume u subotu ujutro pronaden je još jedan 400 grama težak tartuf, no nije prešao u kategoriju kapitalca pa ga je za puno manju cijenu, za "svega" 14.000 kuna, kupio inozemni kupac koji ce ga pripremiti na obiteljskoj veceri u vili u okolici Livada.


Podijeli: Facebook Twiter