Najveći opozicijski prosvjedi u Tunisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko desetaka tisuća Tunižana prosvjedovalo je u subotu u gradu Tunisu, prijestolnici države, tražeći ostavku islamističke vlade. Bile su to najveće demonstracije koje je dosad organizirala opozicija okupljena u Nacionalnu frontu spasa.

Ovim demonstracijama obilježeno je 40 dana od ubojstva opozicijskog političara Mohameda Brahmija, koji je ubijen u prisustvu svoje obitelji. Ubojstvo Mohameda Brahmija uzrokovalo je novu političku krizu u Tunisu, jer su se zastupnici oporbenih stranaka odlučili povući iz parlamenta. Opozicija traži da vlada odmah podnese ostavku, dok vladajuća islamistička stranka Ennahda želi da se prvo donese novi ustav.

Prosvjednici su uzvikivali "Nakon prolivene krvi Ennahda više nema legitimitet", te "Odlazite, diktator Ben Ali je barem shvatio kad treba otići, a vi još niste shvatili".

Nakon pada predsjednika Zinea El Abidina Ben Alija u siječnju 2011., koji je pred masovnim prosvjedima pobjegao u Saudijsku Arabiju, u Tunisu vlada nestabilna politička situacija, a loše je i u gospodarstvu. Ben Ali je vladao Tunisom 24 godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter