Najveći istarski zvonik, onaj svetog Blaža u Vodnjanu, postat će turistička atrakcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proračun Grada Vodnjana za 2018. godinu u visini od 63,5 milijuna kuna prihvaćen je jednoglasno na sjednici Gradskog vijeća u utorak. U financijskom planu toliko iznose rashodi, prihodi su nešto veći od 61,5 milijuna, a razlika će se iznivelirati s gotovo tri milijuna kuna kredita i zajmova te manjkom od milijun kuna.

Prijedlog financijskog plana, kako je i predstavila pročelnica Kristina Buršić, osim nekoliko prihvaćenih prijedloga vijećnika, nije pretrpio bitne izmjene u odnosu na prvo čitanje prije dva tjedna.

Visok 60 metara, s križem 4 metra više

- Ovo je razvojni proračun, vidi se i po kapitalnim investicijama iz Programa gradnje komunalne infrastrukture. Naglasak je, rekao sam to i na početku godine, na revitalizaciji starogradskih jezgri. Pripremili smo 200 tisuća kuna za projektiranje dogradnje crkve svetog Blaža, što je na tragu razvoja sakralnog turizma. Prije desetak dana u Ministarstvu turizma potpisao sam ugovor za 400 tisuća kuna koje nam dodjeljuju za sanaciju zvonika svetog Blaža, najvećeg u Istri (visok je 60 metara, a s križem na vrhu dosiže četiri metara više), od kojeg se planira napraviti multimedijalnu i turističku atrakciju, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović. Ukupna sredstva za zvonik planirana su pak u iznosu od 800 tisuća kuna.

U Programu gradnje, teškom 24 milijuna kuna, valjalo bi istaknuti i dva milijuna kuna za projektnu dokumentaciju i prvu fazu uređenja Starog kina, 3,1 milijun kuna za dogradnju društvenog doma u Peroju, 3,25 milijuna kuna za reciklažno dvorište preko Fonda za zaštitu okoliša. Za uređenje plaža i sportskih objekata planira se izdvojiti dva milijuna kuna, a za gradnju i uređenje cesta i sličnih površina 3,37 milijuna kuna. U vodnjanskoj jezgri slijedi i rekonstrukcija stare vage, uređenje prizemlja gradske palače, ulice i trga Paola Veneziana, itd.

Uključiti građane kroz javnu raspravu

- Zahvaljujemo što ste usvojili naše prijedloge, poput dodatnih sredstava u Sportskom programu za osposobljavanje stručnog kadra. No, predlažem i da se ubuduće kroz javnu raspravu više uključi građane koji bi upozorili na potrebe i prioritete, rekao je prilikom usvajanja budžeta Flavio Gregorović (SDP).

Uz novi proračun, izmijenjen je i ovogodišnji u kojem su prihodi poslovanja s 58,1 milijuna kuna smanjeni na 50,9 milijuna kuna, a rashodi za nabavku nefinancijske imovine s 36,9 milijuna na čak 15,3 milijuna. S rebalansom proračuna izmijenjeni su i prateći programi, prvenstveno program gradnje infrastrukture, koji bilježi podbačaj od 21,6 milijuna kuna - od planiranih 35 milijuna kuna realizirane su investicije vrijedne tek 13,4 milijuna kuna. Gospodarski je program s gotovo deset milijuna kuna smanjen na 6,4 milijuna kuna, prvenstveno zbog projekata koje je Vodnjan kandidirao na fondove, ali odluke o financiranju nisu donesene u ovoj godini pa se prenose u sljedeću.

Pročelnik Pinzan prelazi u Kabinet župana

Eziu Pinzanu, gradskom pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte, bila je ovo posljednja sjednica na kojoj je prisustvovao, s obzirom da je već danas, kako je na kraju sjednice naveo gradonačelnik Klaudio Vitasosvić, prešao na novo radno mjesto u Istarsku županiju.

- Idem u Kabinet župana kao pomoćnik pročelnika za gospodarski razvoj, rekao nam je Ezio Pinzan. Kako je objasnio u Županiju prelazi temeljem sporazuma o preuzimanju službenika između jedinica regionalne i lokalne samouprave. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter