Najveći istarski dužnici negiraju postojanje duga

Sjedište tvrtke Steve Žufića i Zdenka Tomčića u Poreču (D. MEMEDOVIĆ)
Sjedište tvrtke Steve Žufića i Zdenka Tomčića u Poreču (D. MEMEDOVIĆ)

Koncem prošle godine u medije je procurila lista najvećih dužnika banaka, leasing i faktoring društava, tvrtki i odvjetnika, s podatkom da čak 19 posto ukupnog duga svih hrvatskih građana, odnosno 4,2 milijarde od ukupno 22,6 milijardi kuna, duguje svega stotinu osoba, dok preostale 18,4 milijarde kuna duguju svi ostali dužnici, njih 289 tisuća.

Na listi sto najvećih dužnika ima sedam Istrana, no nije navedeno tko su oni. Objavljeni su samo inicijali, mjesto prebivališta i iznos višemilijunskog duga.

Najzaduženija osoba u Istri (i 14. u Hrvatskoj) krije se iza inicijala Lj. M. i dužna je Hypo Alpe Adria Internationalu čak 65 milijuna kuna. Informaciju da je riječ o Ljubici Marfan, poznatoj menadžerici u nekoliko nekretninskih projekta u Istri poput hotela Kempinski i Stancije Grande, ona decidirano negira.

Pri vrhu najzaduženijih osoba u Istri nalazi se i osoba s inicijalima B. Č. s prebivalištem u Puli, koja duguje - također Hypo Alpe Adria Internationalu - prema jednoj verziji 52 milijuna kuna, a prema drugoj 45 milijuna kuna. Do zaključenja lista nismo uspjeli dobiti potvrdu da je riječ o Boženi Črnac.

Sličan iznos duga - 45,824 milijuna kuna - i ovaj put prema Hypo Alpe Adria Internationalu ima i S. M. Iz Buzeta. Navodno je riječ o Sanjinu Marincu, no on nam je u telefonskom razgovoru poručio da nema nikakvog duga. Međutim, podaci iz sudskog registra Trgovačkog suda pokazuju da su Božena Črnac i Sanjin Marinac te Ivan Mandli iz Čakovca, suvlasnici pulske tvrtke Saning d.o.o. koja je dužna više od 40 milijuna kuna.

I Albino Jurman iz Bala za kojega se spekuliralo da stoji iza inicijala koji su se na listi dužnika našli na 70. mjestu u Hrvatskoj, opovrgava da je riječ o njemu. Veli da nije istina da bankama duguje 26 milijuna kuna, kako je navedeno, već da im ne duguje ni centa.

Šesto mjesto najzaduženijih u Istri dijele dva Porečana za koje se navodi da duguju po 21 milijun kuna. Iza njihovih inicijala - S. Ž. i Z. T. - su javnosti dobro poznati Stevo Žufić i Zdenko Tomčić. Obojica, pak, ističu kao oni kao fizičke osobe nemaju taj dug, već da ga ima njihova zajednička tvrtka IMG. (P. GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter