Najveci grad - najveca placa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskladivanjem primanja istarskih gradonacelnika sa Zakonom o placama u lokalnoj i podrucnoj (regionalnoj) samoupravi, neki su zakinuti, druge ova odluka jedva da je okrznula. Važno je samo da nitko od njih nije osiromašio.

Prema zakonu koji je na snagu stupio u ožujku, najkasnije je do 11. lipnja valjalo ograniciti visinu place. Kao osnovica je odabrana ona državnih dužnosnika - 4.630 kuna. S njom je pak valjalo pomnožiti koeficijente 6,42 (za gradonacelnike velikih gradova i gradova sjedišta županija), 5,27 (gradonacelnici gradova s više od deset tisuca stanovnika), odnosno 4,55 (gradonacelnici manjih gradova). Dakle, maksimalna placa u bruto iznosu mogla je iznositi 29.725 kuna. I dok god se taj limit poštuje, manje je bitno kako su gradovi zapravo raspodijeli koeficijente i osnovicu.

Tko je time dobio, a tko izgubio? U sljedecoj analizi predstavit cemo nove i stare place naših gradonacelnika u bruto iznosu, kao i neto iznose. Podaci o pojedinim dodacima na osobni dohodak, kao što je bonus na ime radnog staža, izostavljeni su iz analize jer nisu potpuni i nezahvalno je spekulirati o tim odnosima.

A s obzirom na to da nema vecih rezova, može se konstatirati da istarski gradonacelnici ili nisu visinom svojih primanja ranije spadali u rastrošne službenike ili da novi krizni obracun nije polucio neki bitniji rezultat.

Primanja bi mogla biti i veca


Najbolje placeni gradonacelnik je Boris Miletic. Placa oca najveceg istarskog grada, Pule, nije bitno mijenjana, pa ce umjesto dosadašnje place od 15,6 tisuca kuna neto, dobivati 15,3 tisuce. Iako s umanjenom placom, izbio je na celo ljestvice - mjesto koje su mu ranije "osporavali" porecki i umaški kolege. U bruto iznosu placa Miletica, kada se pomnoži osnovica od 4.440 kuna s koeficijentom 6,4, iznosi 28,4 tisuce kuna. I to što mu je neto placa umanjena za nešto više od 200-tinjak kuna, još uvijek je na svojevrsnom dobitku. Naime, gradonacelnik je donedavno na temelju gradske odluke dobivao placu umanjenu za deset posto, te je ona iznosila oko 14 tisuca kuna. Novim je obracunom, izgleda, osloboden tog smanjenja. To se odnosi i na zamjenike Veru Radolovic i Fabrizija Radina cija je neto placa 13,1 tisuca kuna.

U središtu Istre pazinski se gradonacelnik Renato Krulcic tetoši kao prvi covjek županijskog središta, te mu pripada i najveci moguci iznos bruto place. Medutim, Vijece grada Pazina odlucilo je, na prijedlog gradonacelnika, da osnovica bude 5.065 kuna, a koeficijent 4,00. Umnožak, dakle, iznosi 20.260 kuna bruto, što ce reci da prima neto placu od 12.600 kuna. Time njegov dohodak ni lipu nije uvecan, mada mu zakon to izdašno omogucuje.

S osobnim je dohotkom zasigurno i dalje zadovoljan labinski podeštot Tulio Demetlika kojem se neto placa od 13.290 kuna nije mijenjala. Nakon uskladivanja, osnovica mu iznosi 2.740 kuna, a množi se s koeficijentom 8,61. Bušta mu teži 23,6 tisuca bruto.

Nepromijenjena su i primanja labinske dogradonacelnice Eni Modrušan cija je neto placa 10,9 tisuca kuna, dok drugi zamjenik Zoran Rajkovic za volontersku funkciju prima cistu naknadu od oko 3.000 kuna.

Manjim je uvecanjem prosperirao prvi covjek Rovinja Giovanni Sponza - prije mu je placa iznosila oko 14 tisuca kuna neto, a sada je oko 14,3 tisuce kuna. Koeficijent gradonacelnikove place je 9,51, a osnovica 2.565 tisuca kuna, tako da bruto placa iznosi nešto više od 25 tisuca. Rovinj je koncem protekle godine i sam donio odluku da se primanja svih zaposlenika gradske uprave i gradskih tvrtki smanje za deset posto, a naposljetku su odlucili da to bude pet posto.

Gubitinici novog obracuna


Poreckom gradonacelniku placa je smanjena za 2.510 kuna. Od sada ce Edi Štifanic umjesto 17.339 kuna primati 14.829, naravno ne racunajuci minuli staž i slicno. Bruto placa kao umnožak osnovice od 4.630 kuna sa smanjenim koeficijentom od 5,27 iznosi 24.400 kuna.

Drasticno je "kažnjen" umaški gradonacelnik Vili Bassanese, pa mu je dohodak s oko 18 tisuca spao na 13,7 tisuca kuna neto. Bruto placa, odnosno umnožak osnovice od 4,6 tisuca s koeficijentom 5,27 (Umag spada u rang gradova s više od deset tisuca stanovnika), iznosi preko 24 tisuce kuna. Njegovi zamjenici Mauro Jurman i Veljko Ivancic primaju 11.942 kune neto.

Novigradski sindaco Anteo Milos vec dva mjeseca prima placu od 12.331 kune, a prije je ona u neto iznosu bila 13.677 kuna. Dužnost dogradonacelnice volonterski obavlja dr. Sonja Šikanic za naknadu od 1.200 kuna u neto iznosu.

Brdsko-planinski status smanjuje koeficijent


U niži razred, može se reci, spada placa gradonacelnika Vodnjana Klaudija Vitasovica od 12,2 tisuce kuna (19.900 kuna bruto). Nije se mijenjala jer nije prelazila parametre propisane novim zakonskim odredbama. Pocetkom godine, usto, kao i svim gradskim službenicima Vodnjana, placa mu je snižena za pet posto. Zamjenik gradonacelnika Sergio Delton prima naknadu od pet tisuca kuna neto.

Primanja bujskog gradonacelnika Edija Andreašica i njegove zamjenice Marianne Jelicich Buic zapravo su nakon izmjene ostala nepromijenjena. Gradonacelnikova neto placa je 11.600 kuna, a njegove zamjenice 9.600 kuna, ne racunajuci minuli rad.

Bruto placa buzetskog gradonacelnika Valtera Flega prije uskladivanja bila je 23.042 kune, a neto 13.317 kuna. U travnju je umanjena pa mu sada osnovna placa iznosi 18.033 kune bruto, odnosno 11.267 kuna neto.

Zamjeniku gradonacelnika Siniši Žulicu bušta je prije uskladivanja bila teška 11.673 kune (19.750 kuna bruto), a današnja mu je placa u neto iznosu 9.627 kuna (14.879 kuna bruto). Osnovica iznosi 4.630 kuna, gradonacelnicki koeficijent je 3,64, a dogradonacelnicki 3,09. Zbog brdsko-planinskog statusa, koeficijent buzetskog gradonacelnika umanjen je za 20 posto u odnosu na gradonacelnike gradova jednake velicine.


Podijeli: Facebook Twiter