Najveci grad Istre nije atraktivan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pula je vec godinama najskuplji grad po troškovima života, a ujedno se u najvecem istarskom gradu cijene kvadrata stanova ni u snovima ne mogu mjeriti s, primjerice, Dubrovnikom, Splitom, Krkom ili Lošinjom.

Dovoljno je usporediti cijene pulskih kvadrata s onima u Rovinju ili Porecu koje po skupoci Pulu nadilaze i za 60 posto. Naravno, potencijalni kupci nece se složiti s konstatacijom da je Pula prejeftina jer cijene nekretnina su nakon dugo godina dosegle realniji omjer kvalitete i gradevinskih troškova. Neki ce reci da bi umjesto dizanja cijena u Puli bolje bilo da ih ostali gradovi prestanu pumpati.

S druge strane gledano, oni koji žele prodati stan u Puli lošije ce proci nego, recimo, prodavatelji iz Rovinja ili Umaga. Cinjenica je da najveci grad u Istri ne može ni sanjati o astronomskim cijenama. Najatraktivniji stanovi u Dubrovniku nalaze u uredenoj staroj jezgri, a koliko su atraktivni oni pulski koji se nalaze tik do Arene ili par minuta od Foruma?! Pulu mnogi poistovjecuju s gradom duhova, oronulim fasadama, neriješenom komunalnom infrastrukturom i manjkom atraktivne turisticke ponude zbog koje su gradske ulice krcate samo u špici sezone.



Odgovore na ove probleme vec godinama pokušava naci investitor i vlasnik pulske agencije za nekretnine Genting Mustafa Poljarevic.

- Ovime bi se prvenstveno trebale baviti nadležne službe u županijskoj Gospodarskoj komori koja još uvijek nije ponudila nikakvu strategiju ili proanalizirala zašto je to tako. No, taj problem nije od jucer i nema veze s krizom jer Pula je oduvijek bila jedan od najjeftinijih gradova na Jadranu. Komora hitno treba objediniti strucnjake iz gradevinskog sektora i investitore da bi se došlo do nekakve analize i pokazatelja, veli Poljarevic.

Poljarevic veli da bi Pula trebala iskoristiti svoje povijesne i spomenicke potencijale, ali i najave velikih investicija kroz projekt "Brijuni rivijera", koji po njemu treba doprinijeti vecoj atraktivnosti cjelokupne gradske ponude, ali i rastu cijena nekretnina.

Vlatko Mrvoš, predsjednik Strukovne grupe agencija za promet nekretninama pri županijskom HGK-u, veli da je u zadnjih 4-5 godina zabilježen pad cijena u Puli. Naglasio je da cijenu diktira tržište te da je ocito u Puli izgradeno više stanova nego što je potrebno, složivši se da je i manje atraktivna u odnosu na druge gradove.



- Da bi neko podrucje bilo atraktivno, potrebno je da ono ima i atraktivne sadržaje koji ce privuci ljude i koji ce biti razlog njihovog dolaska, odnosno kupnje nekretnine na tom podrucju.

- Kada bi Pula bila grad koji živi na rivi i u staroj jezgri tada bi se više ljudi odlucilo i za kupnju stana ili apartmana. Pula se doživljava kao lucki grad i nema rivu koja je centralno mjesto zbivanja jednog mediteranskog grada, kaže voditelj CentarNekretnina Domenico Devescovi. (Danijela BAŠIC-PALKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter