Najveći dio poslova HZMO-a ostaje u Puli

(S. R.)
(S. R.)

Preustrojem pulske Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Područni ured, dio dosadašnjih poslova bit će prebačen u Rijeku, na tamošnju Područnu službu. Kako doznajmo iz pulskog Ureda, najveći će se dio dosadašnjih poslova i dalje obavljati u Puli. Promjenu u preustroju korisnici ipak ne bi trebali previše osjetiti. Ipak, zasad nerazjašnjen ostaje status vještaka za invalidske mirovine.

Lako je moguće, kako doznajemo, da on i dalje ostane u Puli. Manja je vjerojatnost da će se preseliti u Rijeku. U potonjem slučaju, pretpostavlja se, određene bi dane uredovao u Puli. Spominjala se i treća mogućnost, da se na razini državnog Zavoda ustroji agencija za vještačenje, a vještaci bi bili njezini zaposlenici koji bi u tom statusu obavljali poslove medicinskog vještačenja. Gdje će vještak za invalidsko vještačenje na koncu biti lociran, u Puli ili u Rijeci, znat će se nakon donošenja pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u HZMO-u, najkasnije do travnja ove godine. Inače u Puli u ovom trenutku djeluje samojedan vještak za invalidske mirovine, i to nakon što je drugi otišao u mirovinu, a na raspisani se natječaj nitko od liječnika specijalista nije javio. Razlog je, čini se, osjetno niža plaća od one u bolnicama.

Preostali poslovi koji se tiču ostvarivanja prava na mirovine, kao i prava na dječje doplatke - ostaju u Puli. Pulskom Područnom uredu moći će se obratiti i oni koji su dio radnog staža odradili u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja za rad u drugim državama, kao i dosad, morat će se potegnuti do Zagreba.

Imovinsko-pravni poslovi, poput postupka za naknadu štete u korist državnog proračuna, ili pak neki informatički poslovi vezani za unutrašnje funkcioniranje službe obavljat će se u Rijeci. U konačnici to će značiti i manje zaposlenih u pulskom uredu, iako, kako je u izjavi za naš list prekjučer kazao glasnogovornik HZMO-a Filip Dujmović, otkaza neće biti, ali će biti preraspodjele na druge poslove. Prema njegovim riječima do novog ustroja u HZMO-u došlo je zbog smanjenja troškova te racionalizacije pa je Zavod sada ustrojen na dvije razine pri čemu su područne službe u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Varaždinu ostale područne službe, a sve ostale, pa tako i pulska, postale područni uredi.

Župan Ivan Jakovčić oštro je prosvjedovao zbog ovakve promjene ističući da se ovime nastavlja trend prebacivanja sjedišta svih važnih državnih službi iz Pule u Rijeku. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter