Najveći dio od 47 tisuća izbjeglica prevezen u Mađarsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema podacima koje je u srijedu navečer u Opatovcu iznio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, u Hrvatsku je od početka izbjegličke krize ušlo 47.000 izbjeglica od kojih je najveći dio prevezen u Mađarsku ili je na putu prema toj državi, dok ih je u prihvatnom centru u tom mjestu oko 500. Odgovarajući na pitanja novinara o postupku policije koja je pri uvođenju reda kod ulaska migranata u autobus koristila pepper sprej, Ostojić je rekao da opravdava taj postupak. Ocijenio je kako je policija postupila ispravno, jer je spašavala djecu koja su mogla stradati u naguravanju.

"Dapače, pohvaljujem ih jer su spasili život djeci", rekao je. Novinare je zanimalo i hoće li se izbjeglice upućivati u Beli Manastir, a Ostojić rekao kako je vojarna u Belom Manastiru od početka rezervna varijanta gdje je sve spremno za prihvat izbjeglica.

"Tamo su već postavljeni šatori, vreće za spavanje tako da su uvjeti za noć bolji nego u Opatovcu", rekao je ministar. Komentirao je i mogućnost da Mađarska ubrzo izgradi žičanu ogradu na granici s Hrvatskom i u potpunosti zatvori pristup svojem teritoriju. Kako je istaknuo, dosad je čuo "za razne vrste ograda dugačke 165 kilometara i razne vrste žice, ali ni jedna žica nije spriječila ovakvu navalu izbjeglica."

"Ako netko sam pokuša naći prolaz onda će netko biti odgovoran ako se dogodi tragedija", kazao je. Novinare je zanimalo i je li u vezi sa srbijanskom stranom.

"Prvoga dana krize smo se čuli, a i nakon toga. S moje strane nema zadrške, ali s druge strane tvrdnje da kod njih nema izbjeglica u suprotnosti su s onim što se događa na terenu", ocijenio je Ostojić. Za stanje na GP Bajakovu je rekao da, što se tiče Hrvatske tiče, putnički promet nije ni bio zatvoren, a da su kamioni još uvijek "stand by".

"Čekamo da se dogodi čudo, odnosno, da se pojavi barem jedan autobus izbjeglica na Horgošu" , kazao je. Dodao je da je kod prijelaza u Bapskoj oko 2.000 izbjeglica koje čekaju na ulazak u Hrvatsku. Za ministra Ostojića sigurnost građana u Hrvatskoj u vrijeme izbjegličke krize "nije pala niti za promil", jer kako je rekao, sve je pod kontrolom, te će se tako i nastaviti raditi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter