Najveci aplauz dobile kritike EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zašto nema osobe koja ce pokazati i drugu stranu", zapitao je student u prepunoj dvorani Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli pred kraj javne rasprave "Hrvatska i EU" koju je u petak organizirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva uz sufinanciranje Istarske županije. Prostor nije bio dovoljan da primi sve studente i ucenike koji su iz pulskih srednji škola upuceni na skup.

Najveci pljesak nisu izazvali govori župana Ivana Jakovcica i ostalih proeuropskih gostiju, vec upravo rijeci iz publike koje su kritizirale i dovodile u pitanje EU.

Na pocetku rasprave Jakovcic je kazao da EU ne znaci da ce odmah sutra biti bolje, ali da je to šansa za Hrvatsku.

- Nisam vas došao nagovarati da budete za ulazak u EU, vec da prodiskutiramo koja je alternativa ako ne udemo, a to je stagnacija. Nisam euroeuforican, vec eurorealist. EU je šansa za one koji žele živjeti od svojih ruku i pameti, a muljatorima i prevarantima EU ne odgovara, kazao je. Ispricao je da i ceški predsjednik Vaclav Klaus, kao najveci euroskeptik, smatra da EU ima više prednosti nego mana. Dodao je da je upravo Istra od svih županija najpripremljenija za ulazak u EU jer ima logistiku za izvlacenje novca EU-fondova.

Oriano Otocan, procelnik županijskog odjela za medunarodnu suradnju iznio je podatak da je dosad Istra realizirala 160 projekata koji se financiraju preko EU-a, a njihova je vrijednost preko 40 milijuna eura. - U pretpristupnom periodu Hrvatska može povuci 150 milijuna eura, a u 2013. godini samo za regionalnu politiku gotovo 450 milijuna eura, kaže Otocan.

Mogucnost da Hrvatska postane dio EU-a pozdravio je Franco Iacop iz Regionalnog vijeca talijanske regije Friuli Venezia Giulia. - Europska unija je prostor prilika, ali isto tako i prostor cvrstih pravila koji traži odredene žrtve. Dobro je biti eurorealist i procijeniti koje su prednosti biti gradaninom EU-a. Upravo su za mlade mogucnosti najvece, zbog slobode kretanja, studiranja na drugim sveucilištima i suradnje s institucijama EU-a koje poticu znanje i inovacije, istaknuo je.

I rektor prof. dr. Robert Matijašic ocekuje boljitak od ulaska u EU, odnosno korištenje fondova za razvoj sveucilišnih programa, jacanje razmjene studenata s europskim sveucilištima te znacajnu financijsku pomoc za projekt studentskog kampusa.

Kad je rijec uzela publika, tražila su se objašnjenja izjave Vesne Pusic koja je nedavno šokirala porukom da mirovina nece biti ne glasamo li za EU. Umjesto Jakovcica koji je skup napustio ranije, odgovorio je Otocan koji je kazao da ce penzija biti i ako ne udemo u EU. U publici je bio i potpredsjednik udruge "Volim Hrvatsku - ne u EU" Tomislav Capar koji smatra da su gradani obmanuti izjavama kako ce Hrvatska sa svojih cetiri milijuna stanovnika uspjeti na tržištu koji broji 500 milijuna.

- Pozivam vas da za pet godina, ukoliko se pokaže tocnim da je EU propala, podnesete ostavku, jer trebate preuzeti odgovornost za ovo što radite, obratio se Capar prisutnim politicarima. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter