Najveće regrese u Istri isplaćuju strane tvrtke


Vrijeme je godišnjih odmora, ali nažalost neće svi radnici dobiti regres. U zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije ta se naknada i dalje popularno zove K-15 po obrascu u kome se vršio obračun regresa i taj obrazac se nosio u SDK (današnju Finu) na ovjeru prilikom isplate.

Prema portalu MojPosao prosječno po 1.410 kuna regresa ove godine očekuje petina zaposlenih u Hrvatskoj. Pokazalo je to istraživanje na uzorku od 400 ispitanika koji su izjavili da ove godine imaju pravo na 23,3 dana dopusta, dva više no lani. Regres u najvećoj mjeri očekuju zaposleni kod privatnika, u pretežno stranom vlasništvu, njih trećina.

Najmanje ga očekuju zaposleni u malim tvrtkama, te oni u hrvatskim institucijama. Regres neće dobiti od 250 do 300 tisuća državnih službenika i namještenika javnog sektora, pa ni dio zaposlenih u javnim i trgovačkim društvima gdje je to Vlada uredila Uredbom ili naputkom.

U Istri je ljeto vrijeme kada je najveća zaposlenost zbog dolaska turista. Međutim, zaposlenici onih sektora koji nisu isključivo vezani za turizam koriste ljeto za godišnji odmor, kako je to uobičajeno i u drugim zemljama. Mnogi istarski radnici ljeti budu nagrađeni regresom za godišnji odmor čime mogu financirati dio svog odmora na putovanju ili kod kuće. Regres je češći odabir većih tvrtki pa smo našu anketu s istarskim tvrtkama proveli upravo s većim firmama da saznamo koje će ga ove godine isplatiti, ili su već isplatile.

Najveći regres u Istri su dobili radnici tvrtke Bina-Istra upravljanje i održavanje d.o.o. Odnosno, mogli su birati hoće li dobiti 3.000 kuna neto u mirovinski fond ili 2.600 kuna bruto iznos koji se tereti porezima.

Tko je pristao na uplatu u dobrovoljni mirovinski fond, odnosno 3. stup, dobio je 3.000 kuna na svoj račun u fondu, a na što će dobiti jednokratni poticaj države od 450 kuna, ali i ostvareni prinos fonda do trenutka isplate. Kako je ta uplata porezna olakšica, radnici su ostvarili jednokratno povećanje plaće, a do novca u fondu doći će tek po umirovljenju ili se mogu odlučiti za djelomičnu isplatu nakon navršene 50. godine života.

Primjer Bina-Istre upravljanje i održavanje, koliko znamo, za sada je jedinstven slučaj. Prije nego su se odlučili na ovaj potez, prije nekoliko godina, isplaćivali su regres od 2.500 kuna po radniku.

Druga po visini nagrade je tvrtka Calucem gdje su radnici dobili regres u visini trećine svoje plaće. Kako je prosječna plaća u 2014. godini iznosila 8.815 kuna, dolazimo do podatka da je lani prosječni regres iznosio 2.938 kuna, a ove je godine vjerojatno jednak lani isplaćenom. No, to je prosječna nagrada, a u Calucemu se isplata razlikuje od zaposlenika do zaposlenika, ovisno o plaći. To znači da su menadžeri dobili nekoliko tisuća kuna više od "običnih" radnika. (P.GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter