Najveće ovogodišnje ulaganje u ribarstvo

Otvaranju novog mrijestilišta, uz domaćine, nazočio i ministar Tihomir Jakovina
Otvaranju novog mrijestilišta, uz domaćine, nazočio i ministar Tihomir Jakovina

Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović i zaposlenica Cromarisa, koja je svoju karijeru započela kao pripravnica u sklopu projekta zapošljavanja mladih visokoobrazovnih ljudi Budućnost u Adrisu, u utorak su svečano otvorili i pustili u rad novo Cromarisovo mrjestilište u Ninu, vrijedno 130 milijuna kuna. Otvaranjem ovog mrjestilišta, ujedno i jednog od najsuvremenijih objekata za mrijest brancina i orada u Europi, Cromaris tvrtka u sastavu Adris grupe dodatno će učvrstit svoju konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu kvalitetne bijele ribe.

Suvremeno je mrjestilište, naime, i najveće ovogodišnje ulaganje u hrvatsko ribarstvo i predstavlja nastavak snažnog investicijskog ciklusa kojim se Adris grupa, transformirala u snažnu regionalnu kompaniju u sektorima marikulture, turizma i osiguranja, piše među iniM u Adrisovom priopćenju medijima.

Najveće uzgajalište u Europi

- I ovo, tehnološki superiorno i jedno od najvećih europskih mrjestilišta, koje danas otvaramo, potvrda je Adrisove poslovne filozofije izvrsnosti. Ulažemo u svoju zemlju - prosječno godišnje više od 500 milijuna kuna. Spajamo tradiciju, vlastite potencijale i suvremena poslovna iskustva, stvarajući tako nova radna mjesta. Samo odvažnošću, poduzetničkom inicijativom i kulturom znanja možemo odgovoriti izazovima ovoga vremena i biti odgovorni dionici jedne sretnije zajednice, poručio je prigodom otvaranja predsjednik Uprave Adris grupe, Ante Vlahović.

Inače, u sektor proizvodnje zdrave hrane Adris je ušao još 2009. godine i to preuzimanjem tvrtki Cenmar, Marimirna, Marikultura Istra i Bisage i njihovim objedinjavanjem u Cromaris. Od tada je u sam razvoj Cromarisa uloženo više od 560 milijuna kuna. U samo nekoliko godina proizvodnja je upeterostručena, a plan je da se do 2018. dostigne proizvodnja od tisuća tona kvalitetne ribe.

Petnaest novih matičnjaka

Cromaris, koji spada među deset najvećih proizvođača orada i brancina u Europi, ostvaruje prosječni godišnji rast od 40 posto, a više od 70 posto svojih prihoda realizira na tržištima Europske unije. Njegovom daljnjem razvoju zasigurno će pridonijeti i novoizgrađeno mrjestilište koje će značajno sniziti troškove proizvodnje, skratiti uzgojni ciklus i smanjiti mortalitet ribe, smatraju u Adrisu.

Što se pak tiče samog mrjestilišta u Ninu, ukupne je površine od 9.153 četvornih metara, organizirano na način da su sve jedinice za uzgoj odvojene, sa zasebnim filtracijskim sustavima, što omogućuje kreiranje uvjeta idealnih za određenu veličinu i vrstu ribe. U petnaest novih matičnjaka matice će stalno biti u prilagođenim uvjetima koji omogućuju kondicioniranje radi povećanja proizvodnje, ističu u Adrisu. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter