Najveće istarske plaće od ove su godine porezna tajna

(Silvano JEŽINA / Novi list)
(Silvano JEŽINA / Novi list)

Proteklih godina Porezna uprava nas je informirala o najvećim prijavljenim dohodcima po županijama i gradovima, naveli su nam i djelatnost obrtnika koji najbolje zarađuju, pa smo mogli zaključiti gdje se u Istri isplaćuju najveće plaće te koje su djelatnosti, među obrtnicima, bile najprofitabilnije.

No, ove smo godine dobili dopis iz središnje Porezne uprave iz Zagreba u kojem nas obavještavaju da nam te podatke neće dostaviti.

- Prethodnih godina se temeljem navedenih podataka u pojedinim slučajevima moglo utvrditi na kojeg poreznog obveznika se odnose podaci. Budući da je prema odredbama općeg poreznog zakona porezno tijelo dužno kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku, zauzet je stav da se ti podaci ne objavljuju. Slijedom navedenog dostavljamo vam listu 10 poreznih obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada i 10 od obrta i slobodnih zanimanja, na nivou Republike Hrvatske, naveli su nam iz Porezne uprave.

Takva promjena politike informiranja u Poreznoj upravi nije novina. Godine 2009. tada novi pročelnik pazinskog Područnog ureda Siniša Novak odgovorio je na naša pitanja i naveo imena istarskih ispostava gdje su prijavljeni najviši dohodci.

Time je prekršio dotadašnju praksu koju je uveo bivši pročelnik Elvis Drandić, koji je tajio te podatke otkako je imenovan na tu funkciju 2004. godine. Njegova prethodnica Vlasta Močibob te oni koje je ona naslijedila uvijek su navodili podatak koji je, eto, netko u Poreznoj upravi opet prepoznao kao - poreznu tajna.

Iz podataka Porezne uprave vidljivo je da je najveći dohodak za 2012. prijavljen u domeni zaposlenika koji ostvaruju dohodak od  nesamostalnog rada. Najbolje plaćeni građanin Hrvatske lani je ostvario bruto dohodak, umanjen za doprinose, u iznosu od 5,8 milijuna kuna. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter