Najveca zapljena mefedrona u Hrvatskoj!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policajci PU istarske zaplijenili su dosad najvecu kolicinu droge mefedron u Hrvatskoj, cak pet kilograma!

Kako je izvanrednoj konferenciji za novinare u subotu izvijestila Gordana Ostovic iz OKC-a PU istarske, uz pet kilograma droge mad cat ili mijau-mijau, kako se kolokvijalno naziva medu konzumentima, policija je zaplijenila još 250 grama droge 2C-I, 385 grama bijele praškaste materije u paketicima namijenjenim ulicnoj prodaji, laboratorijski kemijski pribor, vagu, automatski pištolj škorpion, 75 komada streljiva, bankovne potvrde za prijenos, novac u stranoj i domacoj valuti, dva laptopa, SIM kartice i mobilne telefone.

Inace, droga je bila zapakirana u manje paketice. Vec je bilo slucajeva zapljene ove vrste droge, no do sada je bilo rijeci samo o manjim kolicinama.

Voditelj Odsjeka kriminaliteta droga Mile Oreškovic i nacelnik Odjela organiziranog kriminaliteta Goran Strnišcak prezentirali su rezultate ove višemjesecne uspješne akcije u kojoj su zbog sumnje u preprodaju droge Mefedron u petak poslije podne, nakon kriminalisticke obrade, istražnom sucu Županijskog suda u Puli prepraceni Ivan Brajkovic (30) i njegova supruga Korina (26), Alen Cerin (24), Aleks Grbac (38) iz Ližnjana i Darko Bulatovic (24) iz Pule (policija dala samo inicijale, op. a.).

"Policija je pretražila tri kuce, jedan stan i jedan osobni automobil i pronašla veci broj predmeta koji potjecu od zloporabe droge. Rijec je o drogi relativno novijeg datuma, odnosno nova je na ilegalnom tržištu. Mefedron je na popisu opojnih droga tek od 28. prosinca 2009., dok je 2C-I poznata od ranije. U kokainskom sastavu to su iste droge, s time da je 2C-I opasnija.

Ova posljednja, osim ucinaka koje ima i mefedron, halucinogena je. Mefedron je farmakološki identican metamfetaminu. Njegovi su ucinci euforija, komunikativnost, empatija, ubrzano disanje, ubrzan rad srca, proširene zjenice. Droga 2C-I se može uzimati oralno, rektalno, ušmrkavanjem, a rjede intravenski", rekao je Oreškovic.

Oreškovic je istaknuo da je rijec o opasnoj drogi koja vec u kolicinama od 10 do 25 miligrama kod oralnog uzimanja djeluje od cetiri do dvanaest sati.

"Te su droge proizvedene iskljucivo laboratorijski i oblikovane su u tabletice s dizajnerskim znakovima i u kapsule privlacnih boja. Privlacne su mladoj populaciji, odnosno maloljetnicima kojima su zapravo i namijenjene. Senzibilizirani smo u domeni svih novih oblika droge koji su se pojavili u EU-u i u ovom smo slucaju reagirali pravovremeno", rekao je Oreškovic.

Strnišcak je kazao da je cijena jednog grama vrlo razrijedenog mefedrona na ulici od 30 do 100 kuna. (Napisao i snimio Srecko PERŠIC)

Droga prodana prikrivenom istražitelju

Policija nije htjela komentirati, odnosno nije potvrdila, a niti opovrgnula navode da je petorka pala jer je jedan iz te skupine u cetvrtak poslije podne u trgovackom centru Mercator pet kilograma mefedrona prodao prikrivenom istražitelju navodno za devet tisuca eura.

Sumnja se da je uhicena petorka mefedron od ljeta narucivala putem interneta iz Kine, gdje je ta supstanca legalna jer je rijec o gnojivu za prihranu biljaka.


Podijeli: Facebook Twiter