Najveća pogreška u glazbenoj industriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Demo snimka ranih Beatlesa koju je odbacila izdavačka kuća Decca, što se smatra najvećom pogreškom u glazbenoj industriji, ponovo se pojavila i naći će se na dražbi sljedeći tjedan, objavio je britanski Times.

Snimku je 1961. odbacio umjetnički direktor te izdavačke kuće Dick Rowe i umjesto Beatlesa potpisao bend The Tremeloes. Na osnovu iste snimke Beatlesi su kasnije potpisali za EMI i postali svjetske zvijezde. 

Postoje bootleg kopije te snimke, ali rijetki su imali priliku čuti originalnu master-traku koja sadrži deset pjesama. Ona će se naći na dražbi u utorak po početnoj cijeni od 30 tisuća funta (280 tisuća kuna). S njom, međutim, ne dolaze i izdavačka prava i kupac će je moći koristiti samo za osobnu upotrebu. 

"Apple, tvrtka koju su osnovali Beatlesi, ima sva autorska prava i svatko tko pokuša objaviti taj materijal sigurno će se naći na sudu", objavila je tvrtka Fame Bureau, koja će voditi dražbu.

"Ova snimka nikad nije službeno objavljena. Jedinstvena je, a kvaliteta zvuka je kristalna", dodaje Fame Bureau. 

Na snimci grupe Silver Beatles, kako su se tada zvali, sviraju basist Paul McCartney, gitarist George Harrison, ritam gitarist John Lennon i bubnjar Pete Best, kojeg će kasnije zamijeniti Ringo Starr. Demo je snimljen u studiju Decca u West Hampsteadu, u sjevernom Londonu. 

Menadžer grupe Brian Epstein zadržao je tu traku i poklonio je jednom od dužnosnika EMI-ja. On ju je prodao, ali se sada ponovo pojavila i ide na dražbu. 

Dick Rowe uspio se malo iskupiti za svoj propust time što je za svoju tvrtku kasnije potpisao Rolling Stonese. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter