Najveća investicija - dovršetak pulske bolnice


Prijedlog županijskog proračuna za 2018. godinu, predstavljen u prvom čitanju na sjednici Županijske skupštine u ponedjeljak u Pazinu, iznosi ukupno 1,320 milijardi kuna, od čega je "čisti" županijski proračun 221 milijun kuna odnosno 16,8 posto, a 1,098 milijardi kuna sredstva su proračunskih korisnika. Župan Valter Flego rekao je vijećnicima da je prijedlog proračuna "progresivan, snažno investicijski orijentiran i socijalno osjetljiv", no upozorio je da zbog aktualnih zakonskih promjena nema egzaktnih podataka za njegovo pouzdanije izračunavanje, pa zato s javnim novcem treba postupati oprezno i odgovorno.

Investicije u zdravstvo

Među važnijim investicijama planiranima proračunom za sljedeću godinu župan Flego je spomenuo izgradnju medicinske škole u Puli, rekonstrukciju osnovnih škola u Raši i Bujama, energetsku obnovu cijelog niza škola u što će se uložiti ukupno 11,2 milijuna kuna; dovršetak pulske bolnice za što se sljedeće godine planira 440 milijuna kuna, u županijski Zavod za javno zdravstvo uložit će se 24 milijuna kuna, u izgradnju Doma zdravlja u Vodnjanu 3,5 milijuna, u adaptaciju bolnice Martin Horvat u Rovinju 20 milijuna, i tako redom.

Aktualni sat bio je bogat, raznolik i sadržajan. Otvorila ga je Irena Peruško (IDS) pitanjem kako će se najavljene izmjene zdravstvenog zakonodavstva, uključujući i potpunu privatizaciju primarne zdravstvene zaštite, odraziti na istarsko zdravstvo i građane. Zamjenica župana Sandra Čakić Kuhar odgovorila je da će zbog privatizacije ordinacija Istarski domovi zdravlja izgubiti 8-9 milijuna kuna godišnjeg prihoda, a Županija još milijun od koncesija, što će se odraziti na mogućnost ulaganja u dodatne zdravstvene standarde, primjerice hitnu medicinsku pomoć ili palijativnu skrb. Sanja Radolović (SDP) je pitala hoće li se doista reaktivirati pulski vojni aerodrom, na što je župan Valter Flego rekao da po prostornim planovima Istarske županije i općine Ližnjan to nije moguće. "Ne želimo ponovno vojne avione u Puli, umjesto toga želimo nova ulaganja i nova radna mjesta", dodao je župan.

O sporazumu Račan-Drnovšek

Sanja Radolović je također pitala može li se nešto od opreme za novu pulsku bolnicu, primjerice uređaji za CT i MR, zbog velikih potreba za pacijente staviti u funkciju i prije nego što nova bolnice bude sasvim dovršena, a pročelnica Sonja Grozić Živolić odgovorila je da se takvo što upravo i planira, da se prostori za te uređaje ubrzano uređuju, uskoro počinje i obuka osoblja koje će na njima raditi, i oni bi u funkciji mogli biti za mjesec i pol. Tatjana Tomaić (HDZ) je od župana i Skupštine zahtijevala da se na dnevni red uvrsti poništavanje zaključka iz srpnja 2001. godine kojim je tadašnja Skupština Istarske županije podržala sporazum Račan-Drnovšek, koji je kasnije ocijenjen kao štetan za hrvatske interese. Ako nije poništen taj zaključak je još uvijek na snazi, što znači da je Istarska županija jedina hrvatska institucija koja ga podržava, upozorila je Tomaić. Župan Flego je otklonio potrebu za ponovnim raspravljanjem o toj temi, "jer Istarska županija poštuje jedini relevantni zaključak o ovoj temi, onaj Hrvatskog sabora", te dodao: "o temi razgraničenja ja s kolegama iz Slovenije sigurno neću voditi nikakvu raspravu, ali svakako ćemo dalje raditi na rješavanju niza bilateralnih životnih pitanja".

Vedrana Gregorović Hrvatin se zanimala kada će početi proširenje pulskog kampusa nakon što je s Ministarstvom regionalnog razvoja potpisan ugovor o ulaganju 58 milijuna kuna. Župan Flego odgovorio je da se do konca ove godine očekuje građevinska dozvola, zatim slijedi izbor izvođača radova, a izgradnja koja će donijeti 248 novih smještajnih jedinica trebala bi početi prije ljeta. Kada će, također slijedom nedavno potpisanog ugovora, početi proširivanje doma Alfredo Štiglić u Puli, zanimalo je vijećnika Vladimira Buršića (nezavisni), a župan Flego odgovorio je da za ovaj zajednički projekt Istarske županije i grada Pule kojim bi se kapacitet doma trebao povećati za 98 mjesta odnosno za 60 posto, najprije treba osigurati kredit, zatim će se najprije proširiti depandanse u Mažuranićevoj ulici kako bi se u njih privremeno preselili korisnici iz glavnog objekta, a zatim potkraj 2018. godine, slijedi i rekonstrukcija središnjeg objekta. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter