Najveća i najcjelovitija izložba u povijesti Istre

Izložbu su najavili Vladimir Torbica, Robert Matijašić, Valter Flego, Jasmina Bavoljak i Mladen Lučić (Dejan ŠTIFANIĆ)
Izložbu su najavili Vladimir Torbica, Robert Matijašić, Valter Flego, Jasmina Bavoljak i Mladen Lučić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Projekt "Istra od Rima do Austrije u Klovićevim dvorima u Zagrebu" predstavili su danas u sjedištu Istarske županije u Puli istarski župan Valter Flego, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu i koordinator projekta u ime Istarske županije Vladimir Torbica, koordinator projekta u ime Javne ustanove Klovićevi dvori Jasmina Bavoljak, producent projekta povjesničar umjetnosti Mladen Lučić te predsjednik Stručnog savjeta projekta Robert Matijašić.

Kako je najavio župan Flego radi se o najvećoj izložbi u povijesti Istre na kojoj će se po prvi puta sustavno predstaviti cjelokupna umjetnost cijelog istarskog poluotoka kroz povijest i to u najboljoj hrvatskoj galeriji - Klovićevim dvorima.

Inicijatori Marina Viculin i Mladen Lučić

- Zahvalan sam svima koji već godinama predano rade, pokojnoj ravnateljici Klovićevih dvora Marini Viculin i Mladenu Lučiću koji su inicijatori cijelog projekta ali i svima koji će na izložbi  tek raditi jer je ona iznimno važna za cijelu Istru, kazao je Flego te se zahvalio i Ministarstvu kulture koje je odlučilo financijski popratiti cijeli projekt. Plan je, kako je naveo, izložbu do proljeća 2016. godine postaviti u Klovićevim dvorima u Zagrebu i u Puli u Svetim srcima i Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a onda da izložba posjeti i sve ostale zemlje koje su imale veze s Istrom, odnosno gostovala bi u Ljubljani, Beču, Veneciji te na kraju i Bruxellesu.

Jasmina Bavoljak, v.d. ravnateljica Klovićevih dvora, je rekla da se nalazi u nezavidnoj situaciji jer je izložbu preuzela nakon smrti kolegice i prijateljice Marine Viculin, bivše ravnateljice Klovićevih dvora koja je sama idejna začetnica cijeloga projekta. Želja joj je, navela je, da Marinin projekt ostvari kako je to ona sama zamislila, a cilj je vratiti baštinske izložbe u Klovićeve dvore na sva četiri kata. Ona smatra da se izložba treba završiti još ove godine, da bi se u 2016. godini moglo krenuti s njome u Europu, računajući na sredstava iz europskih fondova.

Inicijalna sredstva 1,4 milijuna kuna

Govoreći o financijama Vladimir Torbica je napomenuo da je Ministarstvo kulture za realizaciju projekta kroz tri godine osiguralo 700 tisuća kuna, a isto toliko iz svoga proračuna osigurala je i Istarska županija. Naglasio je da je iznos od 1,4 milijuna inicijalan, a da će se dodatna sredstva tražiti putem europskih fondova te su već dobili pokroviteljstvo Regije Veneto.

Mladen Lučić je kazao da je ideja za ovako veliku, sveobuhvatnu izložbu začeta još prije 15 godina i to s akademikom Brankom Fučićem kada su zajednički snimali materijal po Istri, a koji će sada biti ukomponiran u postav. Naglasio je da izložba neće biti samo faktografska već multimedijalna, osmišljena kroz suvremene muzejske metode, te će ispričati ne samo priču i Istri već o cijelom ovom dijelu Europe.

Inače, radni naziv izložbe je "Umjetnička baština Istre", a  zamišljena je kao sažeti prikaz umjetnosti cjelovitog istarskog poluotoka (hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela), odnosno s definiranim sjevernim granicama Muggia, Ilirska Bistrica, Kastav. Zastupljeni materijali i izlošci bit će od prvih tragova materijalnih kultura pa do pada Republike Venecije i početka suvremenog doba. Najznačajniji spomenici iz tog dugog vremenskog razdoblja predstavit će se putem artefakata i multimedije po kronološkom slijedu. Kako je rečeno, izložba se u svom širokom rasponu ne želi toliko baviti najnovijim otkrićima i manjim hermetičnim cjelinama (što će svakako biti u manjoj mjeri zastupljeno na izložbi i popraćeno s esejima u katalogu), već prvenstveno panoramskim pregledom umjetnosti navedenog razdoblja, koji će uključiti najznačajnije spomenike, kako bi posjetitelji stekli cjeloviti uvid u ovu izuzetnu bogatu i kulturološki jedinstvenu građu.

Zasluge prof. dr. Branka Fučića

Istaknuto je da su autori izložbe Umjetnička baština Istre, još prije petnaestak godina, a prema inicijalnoj ideji prof. dr. Branka Fučića, započeli s pripremom ove multimedijalne izložbe, ali zbog niza financijskih, tehničkih i drugih poteškoća izložba tada nije došla u fazu realizacije. Ipak, video tehnikom, snimljeno je niz objekata kao i izjave stručnjaka (Branko Fučić, Vesna Girardi Jurkić, Ivan Matejčić, Robert Matijašić i Miljenko Jurković), što će se koristiti za ovu izložbu.

Na kraju je izlaganja Robert Matijašić zaključio da Istra još nikada nije imala ovako potpunu i cjelovitu izložbu pa je pred njima svima zadatak da ona bude što sveubuhvatnija i bolja te da svih čeka ogroman i jako odgovoran posao.

Na kraju predstavljanja projekta potpisano je i Pismo namjere između Javne ustanove Klovićevi dvori i Istarske županije. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter