Najvažniji je dovršetak dviju škola te obnova rive u tri faze

Urbar se mogao prelistati u posebnim rukavicama (A. DAGOSTIN)
Urbar se mogao prelistati u posebnim rukavicama (A. DAGOSTIN)

Na svibanjskim lokalnim izborima vođenje Poreča preuzeo je IDS-ovac Loris Peršurić koji je u prvom krugu pobijedio četiri protukandidata. Peršurić nije nov u gradskoj upravi, tek se iz jednog ureda preselio u drugi. Posljednje četiri godine obnašao je dužnost zamjenika gradonačelnika Edija Štifanića, također IDS-ovca, koji je tu funkciju napustio nakon 12 godina. Prije dogradonačelničke pozicije, Peršurić, 37-godišnji diplomirani inženjer građevinarstva, radio je u gradskoj firmi Parentium i jednoj privatnoj građevinskoj tvrtki.

- Jeste li se lakše snašli na novoj poziciji s obzirom da već imate radnog iskustva u gradskoj upravi?

- Lakše mi je, jer sam bio zamjenik Edija Štifanića i, iako nikad eksponiran, uključen operativno u sve projekte. Radio sam u svim gradskim odjelima, a najviše u komunalnom. Biti četiri godine dogradonačelnik u Poreču, u mandatu u kojem se zaista puno radilo, nezamjenjivo je iskustvo. Stoga je moja krilatica "dovršimo započeto". Stalno pripremamo nove projekte, već imamo 30-ak spremnih projekata s građevnim dozvolama. I prije, a i sada, stalno pratimo sve objavljene natječaje za sufinanciranje kako bismo što manje opteretili gradski proračun.

- Što se s Vašim dolaskom promijenilo u radu gradske uprave, a što će ostati kao do sada?

- Dosad sam radio sve i tako ću nastaviti, jer želim opravdati povjerenje građana. U Poreču se stalno nešto radi, tako je bilo do sada i tako će ostati. Štifanić je dao 12 godina rada, što nije bilo uvijek lako, jer Poreč je motor razvijenosti. Nije velik grad, ali je jako važan i rezultati se svakodnevno vide. Indeks razvijenosti iznosi 134, dakle 34 posto više od državnog standarda. Svaki šesti zaposleni stanovnik Istre radi u Poreču, jedini je grad u županiji s pozitivnim prirodnim prirastom, znači grad je to u koji ljudi useljavaju, a ne iseljavaju. Puno se toga napravilo i tako nastavljamo. Što se novosti tiče, uvest ću veću otvorenost prema gradu i građanima. Gradonačelnik mora biti prisutan u urbanim i ruralnim dijelovima grada, mora imati direktan kontakt s građanima, ali i u medijima, na gradilištima ako treba i na događanjima. Za novinare kanim organizirati jednom mjesečno druženje i dati im informacije iz prve ruke. Što se tiče komunikacije s javnošću, gradsku upravo definitivno treba podignuti za stepenicu više.

- Na što ste stavili fokus za iduće četiri godine?

- Na velikim i malim projektima, boljoj komunikaciji s javnošću i suradnji sa svim mjesnim odborima, jer se zalažemo za ravnomjeran razvoj svih dijelova grada. Svaki od njih ima različite potrebe, primjerice, uspjeli smo u svim naseljima na njihov zahtjev izgraditi 84 dječja igrališta i 30-ak polivalentnih, a zadnje je otvoreno u Kukcima. Do kraja godine napravit ćemo još dva igrališta. Također, osim na komunalnoj infrastrukturi, puno se radi na manifestacijama koje u Poreč dovode goste. Nedavno je održan turnir u odbojci na pijesku Poreč Major u sklopu kojeg je organiziran i prvi Festival vatrometa, ali osim toga ima ih još niz koje se organiziraju zahvaljujući odličnoj suradnji javnog i privatnog sektora. Budući da događanja ima jako puno i svi za njih niti ne znaju, radimo na besplatnoj aplikaciji koja će nuditi svaki dan podsjetnike na sva događanja. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

- Što ste zacrtali ostvariti u svom mandatu?

- Sve što sam naveo u svom predizbornom programu kanim i ostvariti. Najvažniji je svakako dovršetak dviju škola s dvoranama, okolišem i parkiralištima - u Žbandaju će nova škola biti spremna ovog rujna, a na Finidi u rujnu iduće godine. Riječ je o daleko najvažnijim, generacijskim projektima koji će omogućiti jednosmjensku nastavu, a time i veću kvalitetu života svih žitelja Poreča. Jednako važni projekti su gradnja vrtića u Varvarima i Dračevcu, što planiramo početi do kraja godine i za što smo zatražili sufinanciranje na Mjeru 7.4 Ministarstva poljoprivrede. Zadnjih se godina puno radilo na infrastrukturi - izgrađene su zaobilaznica, obnovljene ceste, uređene javne plaže, plinofikacija se nastavlja na jesen te kanalizacija kojom je pokriveno 90 posto područja, s čime nastavljamo dok je svi ne dobiju. Pripremamo obnovu rive od talijanske škole do marine, što će se odvijati u tri faze. Paralelno se radi s tri projektanta, a dogodine kreće rekonstrukcija dijela od carinskog gata do gradske kavane. Krenut će se i s obnovom Peškere, za što će građani na javnoj raspravi Urbanističkog plana imati priliku reći što žele na tom velikom prostoru tik do starog grada. Napravilo se dosad što se moglo, poput nove šetnice. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter