Najvažnije je upoznati otrovno bilje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strucna predavanja uz degustaciju jela od samoniklog bilja obilježila su prvi dan 2. festivala samoniklog i ljekovitog
bilja u Vodnjanu. U sklopu sajma proizvodaci cvijeca, meda, sira i suvenira ponudili su posjetiteljima svoje
proizvode na štandovima postavljenim na glavnom vodnjanskom trgu.

Sirni namaz s koprivom, maneštra sa slanutkom i pastrnjakom, šugo od articoka, riža s bademima i kikirikijem te poslastice s kaduljom samo su dio ukusnih jela koje su spravili clanovi udruge Natura varis, organizatora festivala.

Prilikom ulaska u svijet biljaka najvažnije je upoznati otrovno bilje, o cemu je govorio Slavko Brana, botanicar Nature Histrice. Spomenuo je izmedu ostalih kozlac bijeli, koji stvara rane u ustima te vrlo otrovan mrazovac, koji se može zamijeniti s medvjedim lukom, inace jestivom biljkom. Posebno je otrovna kukutka, koja je bila kobna i za Sokrata, a slicna je koromacu. I biljke cija je primjena uobicajena sadrže neke spojeve koje štete ljudskom zdravlju ako se uzimaju u velikim kolicinama. Tako oksalnu kiselinu koja može stvoriti bubrežne kamence sadrže luk, vlasac, peršin, špinat, rabarbara i loboda.

U nastavku predavanja prof. Tihomir Milicevic s Agronomskog fakulteta u Zagrebu govorio je o botanickom sastavu popularne mišance s hrvatskih tržnica. Doc. Kroata Hazler Pilepic s Farmacijsko-biokemijskog fakulteta održala je predavanje o ljekovitosti biljaka, s posebnim osvrtom na stolisnik, crni sljez, glog, lovor i kantarion.

Od Slavka Brane doznali smo da je od 5.663 biljne vrste, koliko ih ima u Hrvatskoj, 768 strogo zašticeno, a 320 zašticeno. Ako želite neku biljnu vrstu istrijebiti proglasite je ljekovitom, našalio se botanicar.

Program se nastavlja u nedjelju radionicama u kojima ce se izradivati masti s ljekovitim biljem i sirup, a predvideno je i branje biljaka u prirodi. (Jasna ORLIC)


Podijeli: Facebook Twiter